Σελίδες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Και μέσα σ'όλα βλέπω χθες...

στις ειδήσεις και τον Βγενόπουλο. Όχι ως πολυμετοχικό, αλλά ως τραπεζικό φυσικά.
Δεν το κρύβω ότι τον λυπήθηκε η ψυχή μου, κι όλους τους τραπεζίτες μαζί. Τέτοιο κακό που τους βρήκε που θέλουν οι άλλοι να τους χαρίσουν 28 δισ ευρά κι εκείνοι δεν θέλουν... Πάρτε τα βρε παιδιά, σκατά έχουν αυτά τα 28 ψωροδισ δηλαδή;
Τέλος πάντων, μην ξεφεύγω. Σε σχετική ερώτηση του Ευαγγελάτου (μπρρρρ) λοιπόν αναφορικά με τη δυνατότητα της τράπεζάς του να βοηθήσει τους δανειολήπτες γυρνάει και λέει ο μέγιστος ότι υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί για έναν χρόνο η αποπληρωμή του δανείου.
Τι καταλαβαίνεις από αυτό δηλαδή; Ότι θα πει η τράπεζα στον δανειολήπτη "ηρέμησε παιδί μου, για έναν χρόνο μην με πληρώσεις. Τα ξαναλέμε του χρόνου που θα έχει έρθει (ίσως) η ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία". Μωρέ μπράβο, σκέφτηκα ο αφελής. Τέτοια γενναιοδωρία από μια τράπεζα.
Πάλι καλά που ήρθε η θεία επιφοίτηση στον Ευαγγελάτο και κυριολεκτικά στο τέλος του λέει "δηλαδή εννοείτε ότι για έναν χρόνο δεν θα πληρώσει τίποτε;".
Και κάπου εκεί έχασε το χρώμα του ο πολυμετοχικός...
Φυσικά και θα το πληρώσει, αλλά μόνο τους τόκους και αυτούς στο τέλος!

Αυτό είναι! Γιατί να αποπληρώσεις ένα δάνειο πχ στα 40 χρόνια αν μπορείς να το κάνεις στα 41; Δηλαδή αν έχεις πάρει 100 χιλιάρικα για ένα σπίτι και στα 40 χρόνια έχουν γίνει 150, γιατί να μην τα κάνεις 160; Τι ψυχή έχουν δέκα ψωροχιλιάρικα παραπάνω; Δώστα μωρέ στις τράπεζες, πεινάνε... Διότι μην ξεχνάμε ότι η περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή έχει πολύ υψηλότερο επιτόκιο, έτσι;
Δηλαδή τέτοια μεγαλοψυχία, ειλικρινώς δεν περνάει από το μυαλό μου, εξ ου και τα δάκρυα συγκίνησης και χαράς που κύλισαν στα μάγουλά μου ευθύς αμέσως.

Δεν ξέρω κατά πόσον το πιάσατε: τι είπε ο Βγενόπουλος; ότι αναγνωρίζουμε ότι οι πάντες βρίσκονται σε κρίση, γι'αυτό σου δίνουμε τη δυνατότητα να μην πληρώσεις για έναν χρόνο, αλλά θα μας τον πληρώσεις ως χαμένο και με το πολύ παραπάνω στο τέλος! Αυτές είναι γενναιοδωρίες, όχι παίζουμε.

Βέβαια, αυτό που ξέχασε να πει ο Βγενόπουλος (και που δεν ξέρω κατά πόσον το γνωρίζουν οι περισσότεροι) είναι ότι όταν λαμβάνεις ένα δάνειο, ανεξαρτήτως ύψους, για να εξασφαλίζουν οι τράπεζες το κεφάλαιο σε βάζουν να πληρώνεις πρώτα τους τόκους, και στο τέλος το κεφάλαιο (συγχαρητήρια, μόλις καταλάβατε γιατί στα ψιλά γράμματα λένε το γνωστό παράνομο ότι απαγορεύεται η αποπληρωμή του δανείου νωρίτερα από το συμφωνηθέν). Δεν θυμάμαι καλά τα χρεωλύσια ή πως στο διάολο τα έλεγαν, αλλά είναι ολόκλητοι μαθηματικοί τύποι σύμφωνα με τους οποίους κάθε δόση "ρυθμίζεται" ποσοστιαία σε δύο μέρη, όπου το ένα είναι οι τόκοι και το άλλο το κεφάλαιο. Η πρώτη δόση ενός δανείου πχ μπορεί να είναι 90% τόκοι και 10% κεφάλαιο. Μετά από 5 χρόνια μπορεί να έχει γίνει 82% τόκοι και 18% κεφάλαιο και πάει λέγοντας. Θα μου πείτε βέβαια και τι σχέση έχει αυτό; Εμ, για βάλτε τα κάτω και θα δείτε ότι έχει και παραέχει....

Μακάρι αύριο να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τις τράπεζες. Την έχουν ανάγκη.
Εμείς, κανένα πρόβλημα. Πάντα θα βρίσκουμε τη λύση. Άλλωστε έχω διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό πως οι άστεγοι αυξάνονται συνεχώς, το ίδιο και οι άνθρωποι που σπεύδουν μόλις σκοτεινιάσει στους κάδους απορριμάτων να βρουν κάτι να φάνε, πριν τους προλάβουν οι σκουπιδιάρες. Ναι, εμείς πάντα θα την βρίσκουμε τη λύση. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να λυπόμαστε.

4 σχόλια:

Ανορθόδοξος είπε...

Δε φτάνει η «προίκα» της κυβέρνησης για να ενισχυθούν οι φτωχούληδες τραπεζίτες. Προτείνω να βγάλουν οι ιεροί ημών ναοί δίσκο την Κυριακή, προς ενίσχυσιν του Βγενόπουλου και των λοιπών αναξιοπαθούντων...

Ε, δώσε κάτι μανδάμ, κρυώνω και δεν έχω να φάω!!

patsiouri είπε...

Ρε πούστη μου (σόρι κιόλας), εγώ ξέρεις τι σκέφτομαι???
Όλοι αυτοί οι Βγενόπουλοι δεν είχαν γιαγιά και παππού σε χωριό???

Μόνο εμένα μου τα πρήζανε με τις ανατριχιαστικές μεν, πάνσοφες δε παροιμίες του στυλ: "Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες", "¨Ολοι δυο μέτρα χώμα θα πάρουμε" και τα συναφή???

Τι να πώ!

desa είπε...

ρε παλικάρι τι περιμένεις απο χαρτογιακάδες, δούλους του χρήματος

σε έναν τοίχο είδα γραμμένο ''μη σκωτώνετε τα κουνούπια, άλλοι σας πίνουν το αίμα''

Hades είπε...

@Ανορθόδοξος
:):):)
Σωστός! :)

@patsiouri
Μεγάλο πράγμα η λήθη, πίστεψέ με. Ιδίως αν συνοδεύεται με κάτι τόσο γλυκό όπως το ανίδρωτο χρήμα...

@desa
Το θέμα δεν είναι αν έχουμε να περιμένουμε κάτι από δαύτους (διότι αν είχαμε, θα είχε γίνει κιόλας), αλλά τι έχουμε να περιμένουμε γενικώς. Διότι τα αγγούρια ακόμη δεν έχουν σκάσει μύτη.