Σελίδες

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Λοιπόν έχουν πολλή πλάκα αυτοί οι βάζελοι...

Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έχω πολύ καιρό να γελάσω με την πάρτη τους, μη λέω ψέματα δηλαδή...
Κάθονται κι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν η... μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα να γκελάρει τόσο συχνά στην Ελλάδα. Θα δώσω την απάντηση εξαρχής (αν και το'χω ξαναγράψει κι άλλες φορές) και θα προβώ στην ανάλυση στη συνέχεια: έχει μικρύνει πολύ η φανέλα του βάζελου, όσο κι αν τους κάθεται στον λαιμό και δεν διανοούνται να το σκεφτούν.
Και καλώς ή κακώς, μόνο όταν συμβιβασθούν με αυτήν την ιδέα θα μπορέσουν να "ξαναγεμίσουν" τα κυβικά τους.

Ας ξεκινήσω από τον αγώνα με την Ίντερ. Το τι μαλακίες διάβασα δεξιά κι αριστερά δε λέγεται. Να σου πάλι οι ατάκες μερί της μεγάλης ευρωπαϊκής στόφας, νά σου οι μπηχτές για το ποια είναι η πραγματικά μεγάλη ελληνική ευρωπαϊκή ομάδα και ό,τι παπαριά χωράει ο ανθρώπινος νους. Αν και ουδέποτε έκρυψα ότι θέλω ο βάζελος να χάνει ακόμη και στο τάβλι, δεν το κρύβω ότι μετά την Τετάρτη έτριβα τα χέρια μου. Γιατί; Μα γι'αυτό που έγινε το Σάββατο, για τι άλλο... Αν δεν διακατέχεσαι από πάθη δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις το τι πραγματικά συμβαίνει.
Τι έκανε ο Ολλανδός; Ο βάζελος όντως έπαιξε πολύ έξυπνα με την Ίντερ, δεν το συζητάμε αυτό. Έπαιξε όπως θα έπρεπε να παίζουν όλες οι ελληνικές ομάδες απέναντι σε ομάδες τύπου Ίντερ: απολύτως αμυντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο βάζελος έπαιξε και καλά. Σε όλο το ματς έκανε όλη κι όλη μια ευκαιρία, με τον Μάντζιο. Άντε να τις κάνω 2. Αναρωτιέμαι πως θα είχε παίξει αν είχε κάνει φερ'ειπείν, 10 ευκαιρίες... Διασυμπαντικά; Αστεία πράγματα. Άλλο το παίζω έξυπνα και άλλο το παίζω καλά. Άλλο το παίζω βάσει λογικής και άλλο το έκανα μεγαλειώδη εμφάνιση.
Διότι στην πραγματικότητα ο βάζελος έπαιξε τελείως εμετικά: με 5 στην άμυνα (Νίλσον-Σπυρόπουλο στα άκρα και Βύντρα, Γκούμα, Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας). Βάλε και τους 2 αμυντικούς χαφ, πάμε στους 7. Αν τώρα σκεφτούμε και το ότι τόσο ο γκούνης όσο και ο Γκάμπριελ ξεκίναγαν από πίσω, φτάνουμε στους 9, συν τον τερματοφίσκουλα, δέκα. Χαίρετε...

Παρένθεση: τι είπε ο Τεν Κάτε αμέσως μετά το ματς με τον Αστέρα; Δώστε βάση διότι έχει πολύ ψωμί: "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν παίζουμε με ομάδες σαν τον Ηρακλή, τον Εργοτέλη ή τον Αστέρα Τρίπολης, παίζουν όπως παίζει ο Παναθηναϊκός με την Ιντερ. Ολοι θέλουν να μοιάσουν στον Παναθηναϊκό." Με λίγα λόγια ο Ολλανδός παραδέχθηκε ότι στην Ευρώπη ο βάζελος παίζει ακριβώς όπως ο Αστέρας Τρίπολης στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και αναρωτιέμαι, αυτή είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα για την οποίαν πανηγυρίζουν οι βάζελοι;
Συζήταγα με φίλους μου βάζελους και μου είπαν όλοι ανεξαιρέτως ακριβώς το ίδιο: Μα κι εσείς έτσι παίζατε πέρσυ. Μέγα σφάλμα. Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν έχει παίξει με 5 πίσω, γι'αυτό και το πλήρωσε με γερά χαστούκια κατ' επανάληψιν. Μάλιστα, αν εξαιρέσουμε την περσινή σαιζόν, ποτέ του δεν έπαιξε έστω και με 3 αμυντικά χαφ, όπως έκανε πέρσυ ο Λεμονής. Πρακτικά ο Ολυμπιακός πέρσυ έπαιζε 4-3-3 και όχι 4-5-1 όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αν στα πλάγια είχε άλλους παίκτες αντί των Τζόλε-Γκαλέτι ίσως να μιλάγαμε για 4-5-1, αλλά όταν στα άκρα σου έχεις παίκτες που πρακτικά ελάχιστα μυρίζουν από άμυνα, δεν μπορείς να μιλάς και για 4-5-1, αυτό όμως ελάχιστη διαφορά κάνει. Με τη Βέρντερ όξω, ο βάζελος έπαιξε πολύ καλύτερα. Με την Ίντερ δεν έπαιξε καν, μην λέμε ό,τι θέλουμε.
Αυτό το παραμύθιασμα που τρώνε οι βάζελοι περί ομάδας με... βαριά ευρωπαϊκά φανέλα δεν το κατάλαβα ποτέ μου. Αυτό που εκείνοι δεν έχουν καταλάβει ποτέ τους είναι ότι από τέτοιες νοοτροπίες που κουβαλάνε τους γλεντάμε εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα τα τελευταία 12 χρόνια και θα συνεχίσουμε να τους γλεντάμε εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν...

Μια μέρα μετά τον βάζελος ρίξαμε 5 στην Μπενφίκα με πανθομολογουμένως εκπληκτική εμφάνιση. Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια εδώ πέρα: η Μπενφίκα είναι μια ομάδα με λαμπρό παρελθόν. Κοινώς, με κάποτε μεγάλη φανέλα. Όχι πλέον όμως... Αυτό δεν μικραίνει βέβαια την απόδοση του Ολυμπιακού, τη φέρνει όμως σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Και μιλάμε για μια ομάδα με 2 πρωταθλητριών συν κάμποσες άλλες παρουσίες σε τελικούς. Πλέον όμως η Μπενφίκα πρακτικά έχει χάσει πολύ σε βάρος φανέλας. Το ίδιο έχουν χάσει και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Άντερλεχτ ή η Γκλάντμπαχ επί παραδείγματι. Οι βάζελοι εκεί όμως, στο γνωστό παραμύθι που κατά τα λοιπά τους κάνει ν'αναρωτιούνται τι τρέχει στην Ελλάδα. Και η πλάκα είναι ότι άλλες φορές μίλαγαν για Παπουτσέληδες και παράγκες, τώρα όμως το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καν δικαιολογία κι έχουν βραχυκυκλώσει (αν κι εδώ που τα λέμε κι άλλες φορές δεν είχαν δικαιολογίες και πάντοτε εφέυρισκαν).
Κάποτε εκεί που παίζει ο Μάντζιος έπαιζε ο Βαζέχα. Αναπληρωματικός στην ίδια θέση είναι και ο πιθανώς θερμαστής του εμπορικού ναυτικού αλλά όχι ποδοσφαιριστής, Σόουζα. Ξέρετε τι μου θυμίζει ο Μάντζιος; Τον Βαϊτση, με τον οποίον είχαμε πάρει το διπλό στο Μονακό: φιλότιμος παίκτης μεν, αλλά... Το θέμα είναι πόση σχέση έχει ο Μάντζιος με τον Βαζέχα. Ο Ζιλμπέρτο φέτος έχει παίξει σε 2 μόλις αγώνες. Συμπτωματικά η όχι και τους δσύο (Βέρντερ-Ίντερ) ο βάζελος κέρδισε. Επειδή κάποτε οι ίδιοι έλεγαν ότι ο Ριβάλντο είχε έρθει εδώ για ένσημα, τώρα γράφουν ειρωνικά ότι θα πρέπει να κρυφτούν όσοι λένε το ίδιο για τον Ζιλμπέρτο. Όσο κι αν κωλοχτυπιούνται η ουσία δεν αλλάζει, ότι δηλαδή ο Ζιλμπέρτο για την ώρα δεν είναι πουθενά. Τη μεγάλη ομάδα την κάνουν πολλοί παράγοντες: οι παίκτες, η διοίκηση, ο κόσμος. Ο βάζελος πλέον τι απ'αυτά διαθέτει άραγε; Η διοίκηση έγινε Αμπράμοβιτς ως είχε αναγγείλει, πήρε το πρωτάθλημα του Ιουλίου όπως όλοι θυμώμαστε και μέσα σε όλες τις επιτυχίες και τη γενική ευφορία προανήγγειλε και το επόμενο πρωτάθλημα. Η ομάδα έφερε ένα διπλό, όχι μεγαλύτερο απ'αυτό που είχε φέρει η Μπεσίκτας μέσα στο Ολντ Τράφορντ προ ετών (που σηματοδοτούσε την πρώτη εντός έδρα ήττα της Μάντσεστερ μετά από 50κάτι χρόνια) ή εκείνο της Ρόζενμποργκ στο Μιλάνο (που άφησε εκτός των 8 ολόκληρη Μίλαν). Απέκτησε ποτέ βαριά ευρωπαϊκή φανέλα η Ρόζενμποργκ; Όχι. Ούτε η Μπεσίκτας φυσικά. Εδώ καλά, καλά βαριά φανέλα δεν έχει ούτε η Βαλένθια που δεν έχει και λίγες ευρωπαίκές διακρίσεις. Ως διά μαγείας όμως φέρεται να έχει αποκτήσει χρόνια τώρα ο βάζελος. Πως είναι δυνατόν; Δεν ξέρω και ούτε με απασχολεί. Ο καθείς άλλωστε είναι υπεύθυνος για το παραμύθιασμα που τρώει.
Το θέμα είναι ότι η φανέλα του βάζελου έχει μικρύνει επικινδυνα και αυτό είναι κάτι που πρακτικά επηρεάζει και τον Ολυμπιακό. Κι ουδέποτε έκρυψα ότι δεν το γουστάρω καθόλου. Από το καλοκαίρι ξελαρυγγιάζομαι ότι οι κορυφαίες μεταγραφές του Ολυμπιακού για φέτος είναι ο Τεν Κάτε και ο Πατέρας. Όσα διπλά κι αν φέρει στην Ευρώπη ο βάζελος, αυτές θα παραμείνουν. Όπως και ο βάζελος θα παραμείνει ο Αστέρας Τρίπολης της Ευρώπης, είτε αρέσει, είτε όχι. Το θέμα είναι ότι αν δε βάλει μυαλό ο βάζελος, βλέπω σε μερικά χρόνια να γίνεται Αστέρας Τρίπολης και στην Ελλάδα και τότε πολύ αμφιβάλω για το κατά πόσον θα είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.
Πέρσυ έλεγαν όλοι ότι έφταιγε ο Σοφέρ. Αρκετές φορές είχα γράψει ότι ο Τζίγγερ έφταιγε λιγότερο από πολλούς άλλους. Μπήκαν λοιπόν οι επίδοξοι σωτήρες, ανέτηλε η απόμενη μέρα που όλοι ονειρεύονταν στον βάζελο, άλλαξε το στάτους της διοικήσεως, ανακοινώθηκαν οι νέες και πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες και τελικά τι έγινε; Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως και πέρσυ, μην πω και χειρότερα. Πλέον που αυτό είναι εμφανές, απορώ πως διάολο δεν έχουν αναρωτηθεί πολλοί τελικά ποιος πραγματικά φταίει. Ναι, είναι δύσκολο το να κοιτάξεις τον καθρέπτη, το ξέρω. Κι όσο συνεχίζει αυτή η κατάσταση, ο βάζελος θα μικραίνει ολοένα και περισσότερο. Διότι αν δεν τους λέει τίποτε το γεγονός ότι η οποιαδήποτε ομάδα που έρχεται στην έδρα του εγείρει αξιώσεις να πάρει βαθμό, ε, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.

Όπως και να'χει, ακούω διάφορες παπαριές για το πρωτάθλημα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι μόλις ξεκίνησε το δεύτερο τρίτο του κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Πολλοί νομίζουν ότι ο Ολυμπιακός θα ρολάρει έτσι ως το τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Προς τα τέλη Γενάρη λογικά θα ξεκινήσει η κοιλιά. Καμιά ομάδα δεν πηγαίνει φουλ ως το τέλος, κι αυτήν την στιγμή ο γαύρος πάει φουλ. Πάντως ο Βαλβέρδε πάει να φτιάξει πολύ καλή ομάδα, αρκεί να τον αφήσουν (που λογικά θα το κάνουν). Και στην Μπιλμπάο όταν ήταν έπαιζε μπαλάρα η ομάδα. Και την Εσπανιόλ έφτιαξε μετά (αν και όχι όπως την Αθλέτικ). Στον παρόντα Ολυμπιακό, το θετικό δεν είναι ότι ήταν η τέταρτη σερί εμφάνιση που έκανε και ήταν πραγματικά υψηλών προδιαγραφών, αλλά το γεγονός ότι έπαιξε με αρκετές αλλαγές και η απόδοση ήταν η ίδια. Αυτό είναι που λέει πολλά. Τα υπόλοιπα θα φανούν εν καιρώ. Και μιας και μίλησα για καιρό, μάλλον δύσκολα θα φύγουμε με θετικό αποτέλεσμα από την Ουκρανία την προσεχή Τετάρτη, όχι τόσο λόγω του ότι τελικώς οι Ουκρανοί δεν ήταν το καφενείο που αρχικώς παρουσιάζονταν, αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί θα είναι πολύ άσχημες και οι Ουκρανοί εν αντιθέσει με'μάς είναι συνηθισμένοι. Πάντως γενικά έχουμε πολύ καιρό ακόμη και κυριως, πολύ δρόμο...

Αναλογιζόμουν χθες το εξής: δε φτάνει που δίχως να με ρωτάνε, τελείως ετσιθελικά από τα δικά μου λεφτά πληρώνουν και τον πουρουπουπού καθώς και ολάκερη την αθλητική Κυριακή (που έχει καταντήσει ένα εμετικό έκτρωμα και μισό), αλλά ακόμη χειρότερα από τα δικά μου λεφτά πληρώνουν και τον κύριο... Μίνο; Μιλάμε ότι αν πεις την έκφραση "στον κόσμο του", τότε αποκλείεται να σου έρθει άλλος άνθρωπος στο μυαλό. Αναρωτιέται ο άνθρωπος γιατί ουδείς υπολογίζει τον ΠΑΟΚ (ανάμεσα στις όσες κοτσάνες πετάει, σε σημείο να νομίζεις πολλές φορές ότι εσύ έβλεπες άλλο ματς). Μα απλούστατα διότι ο ΠΑΟΚ αφενός δεν είναι μαθημένος να κυνηγάει, αφετέρου διότι θα κάνει κοιλιά που πιθανότατα θα είναι και μεγάλη κιόλας. Και πέραν τούτου, ο ίδιος ο ΠΑΟΚ διαχρονικά δίνει στους άλλους το δικαίωμα να μην τον υπολογίζουν ποτέ. Μμμμ, και μιας και το ανέφερα εξαρχής, διότι η φανέλα του ΠΑΟΚ έχει μικρύνει προ πολλών ετών. Ο λόγος που ελάχιστοι υπολογίζουν τον ΠΑΟΚ είναι σχεδόν ο ίδιος για τον οποίον οι ίδιοι ελάχιστοι μόνο υπολογίζουν και την Ξάνθη. Έλεος πια με τις βλακείες.
Α, κι όσον αφορά την ΑΕΚ... καλά, ντάξει, αφήστε το... :)

ΥΓ. Και για να μην ξεχνιώμαστε ΤΑΚΗ ΨΥΧΑΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ

4 σχόλια:

geokalp είπε...

γενικά είμαστε πολύ κοντά!

1. έχει μικρυνει η φανελλα καθώς έχουν αλαφρύνει οι καλοί παίκτες - κάποτε είχαν Βαζέχα, το γράφεις

2. τη καλύτερη κριτική ΔΕΝ μπορούμε να την κάνουμε στο εαυτό μας - είναι πολύ δύσκολο, μπορούμε όμως να την κάνουμε στον ..απέναντι: ο γαύρος στο βάζελο και το ανάποδο, ο νδ στο κκε και το ανάποδο κλπ κλπ

3. θα διαφωνήσω για το θεό Μίνο! ο τύπος είναι ο μόνος λόγος που μπορώ να κοιτάω την ποδοσφαιρική κυριακή, ο μόνος!

Unknown είπε...

Καταρχάς δεν ήξερα ότι εκτός απο το Metal θα έχουμε κοινά και στην ομάδα και αυτό είναι ευχάριστο.

ο Παναθηναικός ή αλλιώς η ομάδα του Πολυμετοχικού στο ποδόσφαιρο είναι ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ, κάθε χρόνο δίνει λεφτά αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα το αξιόλογο όπως και εμείς με το Μπασκετάκι.

Παραδέχομαι τον Ολυμπιακό γιατί έχει μεθοδικότητα και οργάνωση και φέτος είναι απο τις χρονιές για την αυτοκρατορία του ΘΡΥΛΟΥ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν αφήσουν τον Βαλβέρδε βλέπω μια πολύ δυνατή πορεία στο Uefa και ένα άνετο πρωτάθλήμα απο το δεύτερο ΠΑΟΚ με διαφορά 12 βαθμών.

Μην ξεχνάς ότι ο ΠΑΟ με αυτήν την αλλοπρόσαλλη ομάδα δεν είναι σίγουρο αν του χρόνου τελικά βγεί στο UEFA(γιατί για champions league πιο πιθανό είναι να βγεί ο ΜΠΑΟΚ).

Τα λέμε και πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε Χ(αν παίξουμε σαν Ολυμπιακό και χωρίς φόβο αλλά με πάθος 0-3 αλλά θεωρώ ότι οι ουκρανοί έχουν δυνατή έδρα)

Zaphod είπε...

Σταμάτα να ασχολείσαι σοβαρά με όσα γράφουν οι αθλητικές εφημερίδες :ΡΡΡΡ

Άκου μέγεθος φανέλας, DNA ομάδας, ψυχάρα ****κάρα (δεν το γράφω!) και άλλα χαζά.

Γράψε πως ο Παναθηναϊκός ακόμα στρώνει και πως ο γαύρος στην παρούσα φάση ρολάρει και καθάρισες!


Περί βαζέλας: Όσο άχρηστος και να είναι (που δεν το νομίζω) ο Τεν Κάτες νμζ πως παίζουμε τουλάχιστον ποδόσφαιρο γιατί πέρσι και πρόπερσι δεν.....


Οψόμεθα!

Hades είπε...

@geo
Προσωπικά πιστεύω ότι το να κάνουμε σωστή κριτική και στους εαυτούς μας δεν δύσκολ, μήτε κάτι εξεζητημένο, απλά συνήθως προτιμούμε το να εθελοτυφλούμε διότι έτσι μας βολεύει καλύτερα.

@Παιδί
Βασικά το γεγονός ότι ο βάζελος είναι κομπλεξική ομάδα φαίνεται κατά κύριο λόγο από το παραμύθι της Ευρώπης, το οποίο ντε και καλά είναι το μόνο που δεν έχουμε καταφέρει εμείς. Από 'κει κι έπειτα, ακόμη και για το γεγονός ότι ο Μακεδόνας Γκαγκάτσης είναι κατά δήλωση παοκτζής (ο γιος του μπήκε στο διοικητικό συμβοούλιο του ΠΑΟΚ πρόσφατα κιόλας) δυστυχώς στην Ελλάδα ευθύνεται η διαιτησία και ο Κόκκαλης, πράγμα που φυσικά ούτε οι καλύτεροι ψυχολόγοι του κόσμου δεν μπορούν να εξηγήσουν. Τελικά τείνω να πιστέψω ότι αυτό που λέω σε φίλους μου βάζελους για πλάκα, ότι δεν ξέρουν τι λένε επειδή τόσα χρόνια τους έχουμε τρελάνει στον πο*τσο, ίσως να είναι και η αλήθεια... :):)

Εμείς πάντως θέλουμε δουλειά ακόμη, άσχετα αν η ομάδα φαίνεται να έχει ξεκινήσει να ρολάρει.

@zaph
Το πρόβλημα με το στρώσιμο του βάζελου, zaph, είναι ότι όπως συνήθως έτσι και φέτος όπως έστρωσε (το καλοκαίρι) θα κοιμηθεί και στο τέλος της σαιζόν. Αυτό που λένε ότι ακόμη και τον Μέσι να φέρετε θα τον καταστρέψετε δεν έχει ειπωθεί τυχαία.
Σε σχέση με Πεσέιρο δεν μπορώ να σου πω αν παίζετε καλύτερα ή όχι, διότι είστε άναρχη ομάδα ακόμη. Ξεκινήσατε με 4-3-3, το γυρίσατε στα 3 αμυντικά χαφ, μετά στα 3 στόπερ, τώρα ξανά στα 3 αμυντικα΄χαφ (έτσι λένε τα ρεπορτάζ δηλαδή και πάει λέγοντας. Στο μεταξύ μας ντέρμπυ που σας έμεινε μια γεύση ότι μας πηδήξατε κιόλας, ειλικρινά κουράστηκα να σας βλέπω να τρέχετε δίχως νόημα στον χώρο του κέντρου. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι παίζεται με την πάρτη σας και πολύ αμφιβάλλων αν θα το έχω καταλάβει ως το τέλος...