Σελίδες

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Μπόχα-βρώμα, μέρος έβδομον

Η αντιολυμπιακή προπαγάνδα έχει πολλά πλοκάμια. Όχι μόνο αυτά που έχουμε αναφέρει ως τώρα, αλλά ακόμη περισσότερα, αμέτρητα. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχει νόημα να τα πιάσουμε όλα, ένα-ένα. Με τα ουσιαστικότερα ασχολούμαστε. Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τον μύθο περί του ευκολοτέρου πρωταθλήματος Πειραιά σε σχέση με της Αθήνας που είναι ανούσιο διότι αυτοί που τα λένε αυτά δεν ξέρουν τι ομαδάρες είχε ο Πειραιάς τότε (μην μιλήσουμε για τα ματς Μικτής Αθηνών-Μικτής Πειραιώς), θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το γεγονός ότι για μια εξαετία (30-36) υπήρχε κανονικότατο εθνικό πρωτάθλημα (που δεν θα το ακούσετε πουθενά), θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που επί σειρά ετών δεν είχε έδρα (πράγμα που φυσικά ο πολύς κόσμος αγνοεί) κλπ, κλπ. Δεν έχει νόημα. Αντ'αυτών, θα ασχοληθούμε με κάποια άλλα παραλειπόμενα με σταχυολογήματα διότι έχω αρχήσει και βαριέμαι πολύ με αυτήν την ανούσια ιστορία.

Όπως την συνιδιοκτισία Παναθηναϊκού-ΟΦΗ, ας πούμε. Και να πω ότι τα έλεγα εγώ, πάει κι έρχεται. Μην μπαίνουμε σε γαργαλιστικές λεπτομέρειες όπως το αν έχει βρεθεί ο Εντογιέ (θυμόμαστε τι έγινε στο φετινό ματς της Κρήτης), δεν χρειάζεται να θυμηθούμε τι είπε ο Βγενόπουλος πρόσφατα (να κόψει τον ομφάλιο λόρο), δεν χρειάζεται να θυμηθούμε παλαιότερες δηλώσεις παικτών όπως του Κοσταρικανού Γκόμεζ, σύμφωνα με τον οποίον κάποιες φορές αργούσε να πληρωθεί επειδή τα χρήματα δεν έρχονταν από την Αθήνα εγκαίρως (κάπως έτσι δεν το είχε πει;). Δεν χρειάζεται καν να δούμε ότι οι μετακινήσεις παικτών από και προς Παναθηναϊκό-ΟΦΗ είναι οι περισσότερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αρκεί να δούμε μόνο τι πιστεύουν οι οπαδοί του ΟΦΗ: Λευτεριά στον ΟΦΗ και λοιπά σχετικά. Κι αν ρωτήσεις του βάζελους σχετικά τι σου απαντάνε; Ότι πέρσυ έφαγαν 4, ενώ ο ΟΦΗ τους έχει αφήσει μέχρι και εκτός Ευρώπης. Μάλιστα... Έχω ανατριχιάσει. Σε 30 χρόνια που ήταν ο ΟΦΗ στην Α' Εθνική οι βάζελοι έχουν να πουν για ένα ντόρτι και έναν "αποκλεισμό". Καταγοητευμένος.... Φυσικά μην περιμένετε να μπει εισαγγελέας για να ελέγξει τα περαιτέρω. Έχουμε πει, αυτά με τον Παναθηναϊκό δεν γίνονται. Φυσικά θα έχετε ακούσει την γνωστή προπαγάνδα να ισχυρίζεται ότι ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα παραρτήματα, όπως τον Εθνικό, την Ξάνθη, τον Ιωνικό κλπ, κλπ. Γελούν και τα τσιμέντα με τέτοιους ισχυρισμούς. Είναι σαν τους 500 τίτλους, σαν τα 100 χρόνια κλπ. Δεν χρειάζεται ν'ασχοληθούμε περαιτέρω πέραν του πλέον αυτονόητου: έχετε ακούσει ποτέ έστω και έναν οπαδό κάποιου υποτθέμενου παραρτήματος του Ολυμπιακού να λέει κάτι τέτοιο; Ποτέ φυσικά. Εξάλλου είναι πασίγνωστό ότι αυτά μόνο οι βάζελοι τα λένε για'μάς.

Ας μιλήσουμε τώρα για μια πραγματικά ένδοξη σελίδα της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Βρισκόμαστε στο 1989. Ο τότε πρόεδρος του Πανιωνίου, Ερμείδης, "ξεχνάει" να ανανεώσει τα συμβόλαια σχεδόν της μισής ομάδας. Οι υπόλοιποι πρόεδροι των ομάδων της Α' Εθνικής συνεννοούνται και δίνουν τον λόγο τους ότι καμία ομάδα δεν θα χτυπήσει παίκτη του Πανιωνίου. Η συνέχεια γνωστή: ο Σπύρος Μαρκαγκός στον Παναθηναϊκό με ελεύθερη μεταγραφή. Ουδέν σχόλιον...

Μερικές ακόμη μεγάλες πράσινες στιγμές με παίκτες: υπόθεση Μπιστάκη-Μπουμπλή (ή αλλιώς Αλφάρο-Ρότσα), υπόθεση Γεωργαντή (στο βόλεϋ, τρελό γέλιο εδώ!!!), ο Ντέιβιντ Στεργάκος (ευρύτερα γνωστό σε ολόκληρη την υφήλιο ως David Nelson), μην αναφέρουμε τις πασίγνωστες υφαρπαγές παικτών του Ολυμπιακού (Δεληκάρη, Γαλάκο, Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Αποστολάκη κλπ). Εδώ να σκεφτείτε ότι μέχρι και στην κολύμβηση προ καμιάς 30ριάς ετών είχε φέρει παρανόμως ξένο κολυμβητή μπας και πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό (δεν θυμάμαι το όνομά του επί της παρούσης αλλά μόλις το θυμηθώ θα το γράψω). Γενικά ο Παναθηναϊκός δείχνει να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές διαχρονικά και σε όλα τα αθλήματα! Ωραίο, ε;

Ααα, να μην ξεχάσουμε τον Γκαγκάτση: πασίγνωστο το ότι ο Γκαγκάτσης (που έχει ξεκαθαρίσει κατ' επανάληψιν ότι είναι ΠΑΟΚ) είχε ξεκινήσει από το δικηγορικό τημ του Ολυμπιακού. Στην συνέχεια ο Ολυμπιακός τον στήριξε να ανέβει στην ΕΠΟ, άρα σύμφωνα με ην προπαγάνδα έχουμε αποδεικτικό στοιχείο ενοχής. Βέβαια πουθενά δεν έτυχε να διαβάσατε ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Σ.Πιλαβίος ήταν στο αντίστοιχο τμήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πιθανώς επειδή είναι φυσιολογικό. Σε αυτό το σημείο να θυμηθύμε κάτι: τι λεγόταν δεξιά κι αριστερά όταν κέρδισε τις εκλογές του 2004 η νουδού; Ότι τώρα που έπεσε το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναδεί πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Τα θυμάστε, ε; Την είδαμε και τη συνέχεια, παρόλο που τελικώς δεν έχω καταλάβει (διότι δεν μας τα έχει εξηγήσει καλά η σχετική προπαγάνδα) είναι αν τα πρωταθλήματα μας τα έδινε ο Γκαγκάτσης ή το ΠΑΣΟΚ. Α, σημειωτέον, ως είναι αυτονόητο το τι γινόταν προ Γκαγκάτση κλπ δεν το σχολιάζουμε καν. Δεν σχολιάζουμε καν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ που τόσο έχει ευνοήσει τον Ολυμπιακό με τα του Σκανδάλου Κοσκωτά παραλίγο να τον διαλύσει όπως δείξαμε και στο προηγούμενο κείμενο.
Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά και για την υποτιθέμενη ευνοϊκή αντιμετώπιση του Ολυμπιακού από την αθλητική δικαιοσύνη, μιας και η προπαγάνδα ασχολείται με τέτοια θέματα. Φυσικά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαχρονικά τύχαινε της χειρότερης αντιμετωπίσεως (κατ' εμέ και το'χω ξαναπεί, και πολύ καλά του έκαναν) είναι κάτι που διαφεύγει της αντιλήψεως όλων. Μην αρχίσουμε να θυμόμαστε ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το πρωτάθλημα του καπνογόνου, όπως τα βιτριόλια και τα κουμπούρια, όπως τις διάφορες (όχι λίγες) τιμωρίες που έχει φάει το γήπεδο του Ολυμπιακού και πάει λέγοντας (αμέτρητα τα παραδεδίγματα). Το θέμα είναι αν ψάξουμε σε άλλους θα δυσκολευτούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο.

Τέλος πάντων, να το κλείνουμε αυτό το θέμα σιγά, σιγά (διότι πιο πολύ με ενδιαφέρει ο επίλογος-έκπληξη που θα ακολουθήσει μάλλον αύριο). Νομίζω ότι το έχετε πιάσει το νόημα. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να κάτσουμε ν'ασχοληθούμε με το κάθε μπόχα-βρώμα επιχείρημα ξεχωριστά. Επίσης, σιγά μην καθόμουν να ψάξω και περισσότερα: έχω πολύ σοβαρότερα και καλύτερα πράγματα να κάνω και βασικά και πολύ ασχολήθηκα. Όπως είπα όμως και στην αρχή του πρώτου κειμένου, πλέον κάποια πράγματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και ακόμη χειρότερα, διαπιστώνω ότι οι προπαγανδιστικές απόψεις (που δεν περιορίζονται μόνο στο να πλάθουν μυθεύματα αλλά και στο να αποκρύπτουν τεχψνηέντως ιστορικά γεγονότα) έχουν αρχίσει πλέον να δημιουργούν συνειδήσεις, ότι το τάδε έχει όντως γίνει έτσι όπως το λέμε εμείς. Δυστυχώς όμως όπως θα διαπιστώσατε η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Δυστυχώς όμως οι Ολυμπιακοί κάνουμε ένα τεράστιο λάθος: δεν μιλάμε, ακριβώς επειδή τα θεωρούμε αστεία όλ'αυτά. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν είναι έτσι. Για να καταλάβετε τι σημαίνουν όλ'αυτά, δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το εκπληκτικό... πόνημα με τίτλο "75 χρόνια απάτες" που αναφέρεται στον Ολυμπιακό. Αν δεν το έχετε διαβάσει, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει ο όρος "παραποίηση της πραγματικότητας. Το να υπάρχει κόσμος που επιθυμεί να ζει στο ψέμα και την παραπληροφόρηση είναι δικό του πρόβλημα, το να επιχειρεί όμως να αντικαταστήσει την αλήθεια με το ψέμα, αυτό πρόβλημα κοινωνικό, που αφορά όλους μας.

Για την ώρα αυτά, και καλή σας χώνεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: