Σελίδες

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ισότιμη φορολόγηση (ή κατάσχεση) εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το είδα κατ' αρχήν στο ellinaki και "προωθώ" με τη σειρά μου (αν και θα προσθέσω κάτι στο τέλος).
Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών σχετικά με την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν θυμάστε, το είχαμε αναπτύξει ενδελεχώς από πιο παλιά το όλο ζήτημα (μετά την ευγενή και καίρια ως συνήθως συμμετοχή του polse). Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά επειδή είναι απλά το αυτονόητο.



Η εκκλησία δεν χρειάζεται περιουσία, το απαγορεύει η ίδια η θρησκεία που πρεσβεύει. Ο ίδιος ο Χριστός είχε πει να δίνουμε τον ένα χιτώνα, ο ίδιος πρέσβευε την πενία επί γής ως αντιστάθμισμα του επουράνιου μεταθανάτιου πλούτου. Επίσης, είχε εναντιωθεί στο τρυφηλό (τότε) ιερατείο (αν και δεν άλλαξε πολύ έκτοτε) που λιμαινόταν τον Ναό, ενώ κατ' επανάληψιν είχε θέσει ως υποδείγματα φτωχούς ανθρώπους. Προπάντων (κι αυτό που μας ενδιαφέρει) όμως, την ξεφτίλα σχετικά με τη μη μου άπτου αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία την απαγορεύει το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα.

Η δική μου προσθήκη, όπως την είχα αναπτύξει παλαιότερα είναι ότι όχι μόνο πρέπει να φορολογηθεί ισότιμα πλήρως η εκκλησιαστική περιουσία αλλά να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατάσχεσης εν ολοκλήρω υπέρ δημοσίου κιόλας. Τόσο απλά, τόσο ξάστερα. Ούτε να ακούμε για κάτι αστείους φόρους ύψους ενός τοις χιλίοις, ούτε να ακούμε ότι η Εκκλησία είναι εκ των κυρίων μετόχων της ΕΤΕ, ούτε ν'απλώνουν χέρι οι τράγοι (εκ του αμνός, μην παρεξηγούμαι) στη γαβάθα με το μέλι. Όπως πληρώνω εγώ τα μαλλιοκέφαλά μου, έτσι να πληρώνει και η Εκκλησία.
Κι όπως έχω ξαναπεί, όπως δεν με ρωτάνε ποτέ αν γουστάρω να πληρώνω φόρους ή αν γουστάρω να πληρώνω την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έτσι δεν πέφτει ο παραμικρός λόγος ούτε στην Εκκλησία, στην οποίαν η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη απλώς ν'ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Τελεία και παύλα.


Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφο 5 του Ελληνικού Συντάγματος "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους". Η εκκλησία γιατί να μην πληρώνει φόρους; Αν δεν θέλει να πληρώνει, να της αφαιρεθεί η περιουσία. "Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις", άρθρο 4 παράγραφος 2. Η οικονομική κρίση μας πιάνει όλους, ή μόνο κάποιους; Και τότε εγώ γιατί να πληρώνω δηλαδή;

ΥΓ. Προς απανταχού ακροδεξιούς που θα μας σκοτίζουν τα ήπατα περί της εθνικής μας ορθοδόξου υπερηφάνειας και των σκοτεινών εβραικών συμφερόντων που επιχειρούν να την πλήξουν, απλά να τους υπενθυμήσω ότι ο Χίτλερ ήταν αυτός που αφαίρεσε από τη γερμανική εκκλησία τα πάντα, μέχρι και το τελευταίο pfennig του τρίτου Ράιχ...
ΥΓ2. Η άποψη των ελληνορθοδόξων ντολμάδων είναι σεβαστή εκ προοιμίου κι ως εκ τούτου διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμά μας να μην τη λάβουμε καν υπόψιν.
ΥΓ3. Όποιος τολμήσει και πειράξει αυτόν βέβαια, θα έχει να κάνει μαζί μου...

3 σχόλια:

ellinaki είπε...

Η Ελευθεροτυπία έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο.

Η ιδέα της δήμευσης της περιουσίας, αν και δίκαιη, σίγουρα θα παρουσίαζε περισσότερα κωλύματα. Εδώ η εκκλησία αξιώνει επιπρόσθετες αποζημιώσεις από το Κράτος, σιγά μην πέσει αμαχητί για κάτι τόσο μεγάλο.

delfinoula είπε...

(molis diavasa ta sxolia pou afhses sto meterizi ki hrtha na dw ti meros ti logou eisai!)

Polu se paw.

Xairetw apo Melbourne.

Hades είπε...

@ελληνάκι
Μην ξεχνάμε ότι στο αυτό ακριβώς σημείο αποσκοπούσαν οι προ πολλών ετών (και ένεκα της ασύστολης μαλακίας Σημίτη) οι υπογραφές για το θρήσκευμα. Ούτως ή άλλως και προ και μετά αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες η εκκλησία παραμένει επιχείρηση (και εξαιρετικά κερδοφόρα κιόλας), ως επίσης προ και μετά εγείρει ακριβώς την ίδιαν αξίωση: κάτω τα χέρια από την εκκλησιαστική περιουσία. Προσωπικά ουδώλως με απασχολεί το αν αντιδρά ή όχι, παρομοίως και το αν θα πέσει αμαχητί ή όχι (να σου πω την αλήθεια προτιμώ μερικά θύματα προς παραδειγματισμό κιόλας). Αυτό που ξέρω είναι ότι το θρησκευτικό καλαμπούρι στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να λήξει. Δεν υφίσταται καμία εκκλησία που να ενδιαφέρεται για την σωτηρία των πιστοί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει τους τράγοι είναι το πορτοφόλι και η μάσα. Τουτέστιν, όχι μόνο να πέσουν, αλλά να τους πάρει κι ο διάολος κιόλας.

Το διάβασα το άρθρο της Ε. Λέει και σωστά πράγματα δε λέω, αλλά για να δούμε πότε θα γράψει και κανά κείμενο διαχωρισμού... Ελευθεροτυπίας και κράτους.

@δελφινούλα
Α, γαυρίνα κιόλας; Τα συγχαρητήριά μου. Καλωσήλθες κι αντιχαιρετώ.