Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μην άκουσε κανείς κάτι;

Μπα...
Ούτε εγώ έχω ακούσει κάτι για να είμαι απόλυτα ειλικρινής.
Όχι, δεν μιλάω για την χθεσινή τραγωδία με το αφγανόπουλο, η οποία δυστυχώς είναι μια ακόμη από τις πολλές χαμένες ζωές κι από τις ακόμη περισσότερες τραγωδίες.
Μιλάω για εκείνους που παίζουν με τον πόνο του κάθε αφγανόπουλου εδώ και χρόνια. Ακούσατε να πήραν θέση; Μπααααα... Ακόμη και τώρα που γράφω δεν έχω ακούσει κάτι άλλο πλην κρωγμών νήσσας.

Διότι εδώ πέρα έχουμε το εξής... οξύμωρο: η λαϊκή επανάστασις (σ.σ. να υπενθυμίσω ότι και η χούντα αντίστοιχη επανάστασις ήτο) που ευαγγελίζεται τα δικαιώματα των άνθρωποι καθώς και των μετανάστες (προφανώς αυτοί δεν είναι άνθρωποι γι'αυτό κι αν προσέξετε σχεδόν πάντα αναφέρονται ξεχωριστά) ήταν η αιτία που ένας πιτσιρικάς (και συμπτωματικώς, μετανάστης) έχασε τη ζωή του από μια κίνηση ακραιφνούς έκφρασης της ελευθερίας και αντίδρασης στο... κράτος που σκοτώνει (και λοιπές πίπες).
Ξαναρωτάω λοιπόν: έχετε ακούσει κάτι;
Μπαααααα, τίποτε δεν έχει ακουστεί ακόμη.

Διότι πως να δικαιολογήσεις το γεγονός ότι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ευνομούμενη; Αρκεί που τους έχουμε δίπλα μας και νοιώθουν καλά στην χώρα μας. Τι κι αν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε δουλειά; Τι κι αν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης; Τι κι αν δεν έχουμε σύστημα υγείας να τους περιθάλπτει; Τι κι αν τους ωθούμε στην παρανομία και την εξαθλίωση; Όοοοοχιιιιι! Αρκεί να είναι εδώ, να ζουν σα ζώα, να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε. Κι άμα λάχει, το πολύ να φάνε καμιά βόμβα στη μάπα (η οποία ενδεχωμένως να χαρακτηρισθεί παράπλευρη απώλεια του αγώνος, ως άλλοι παλαιότεροι ακραιφνείς δημοκράται είχαν διαλαλήσει εάν ενθυμείστε).
Πως θα μπορέσουν, το λεπόν, να συνδυαστούν αυτά μαζί; Η επαναστατική απελευθερωτική δράσις, με τον θάνατο ενός μετανάστη; Και το χειρότερο, ενός μετανάστη που έψαχνε για αποφάγια στα σκουπίδια προκειμένου να επιβιώσει; Ενός παιδιού που έψαχνε για ζωή και βρήκε τον θάνατο; Λες και χρειαζόταν να ξενιτευτεί για να πεθάνει έτσι, έχοντας πρώτα βιώσει την απανθρωπιά της χώρας που επέλεξε (τυχαία ή μη).

Έχω ήδη διαβάσει διάφορες απόψεις επί τούτου στο διαδίκτυο, κι έχω ακούσει κι άλλες δεξιά κι αριστερά (ιδίως). Όλες διαπνέονταν από μία.. έλλειψη: ο δυστυχής πιτσιρικάς δεν πέθανε από τη βόμβα. Για την ακρίβεια, είχε πεθάνει από την μέρα που ήρθε εδώ πέρα, προπάντων από τη δική μας αδιαφορία. Όλων μας. Τον σκοτώσαμε με τα ίδια μας τα χέρια, όπως σκοτώνουμε και τόσους άλλους καθημερινά, όχι απαραίτητα μετανάστες (απλά οι μετανάστες είναι λίγο πιο... απεχθείς εις τους ντόπιοι). Τους δολοφονούμε με την τακτική μας να τους κάνουμε αντικείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης. Δυστυχώς οι δικαιολογίες δεν μπορούν να θρέψουν κανέναν, αιώνες τώρα. Κι ουδείς έχει καταλάβει ότι στην θέση του πιτσιρικά θα μπορούσε να είναι κάποιος Έλληνας, όχι απαραίτητα άπορος ή άστεγος. Θα μπορούσε να είναι κάποιος απλός περαστικός. Θα μπορούσε να είναι μέχρι και το ίδιο το ζώο που άφησε εκεί τη βόμβα, θεωρόντας ότι έτσι θα αντιδρούσε στο σύστημα (ζιγκ χάιλ να'ούμ). Ως επίσης, θα μπορούσε να είναι κάποιος μεσήλικας ή κάποια γυναίκα. Δεν έχει καμία σημασία το ότι επρόκειτο για ένα 15χρονο αφγανόπουλο. Κολλάμε σε άχρηστες λεπτομέρειες. Επρόκειτο περί ανθρώπου. Η τραγωδία είναι ότι το έχουμε ξεχάσει παντελώς.

Θα μπορούσα να ρωτήσω τι ακριβώς δράσεις έχουν αναλάβει όλοι εκείνοι που ντε και καλά ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των μεταναστών. Τους έχουν βάλει σπίτια τους; Τους δίνουν έστω φαγητό; Τους δίνουν ρούχα και χρήματα; Μια τέτοια ερώτηση όμως θα ήταν μάταιη διότι απλώς θα έπαιζε το παιχνίδι των "άλλων". Το δύσκολο είναι να πάρεις έναν δικηγόρο και να κινηθείς κατά εκείνων που θεωρείς ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. Το εύκολο είναι ν'αφήσεις μια βόμβα σε έναν κάδο. Το δύσκολο είναι να "υιοθετήσεις" έναν άπορο, το εύκολο είναι να διαδηλώσεις. Και ούτω καθεξής. Κι όμως, υπάρχουν και μέσες λύσεις, τις οποίες έχουμε προφανώς λησμονήσει, δεν είναι περίεργο όμως, διότι έχουμε γίνει χώρα των άκρων. Πλήρης αμερικανοποίηση. Ή με'μάς, ή με τους άλλους, έτσι γενικώς, έτσι όμορφα, έτσι απρόσωπα, έτσι απάνθρωπα. Είναι δύσκολο όμως να συνειδητοποιήσεις ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ανεξαρτήτου εθνικότητος.

Κι όσον αφορά τις ανακοινώσεις, ντάξει, δεν τρέχει και τίποτε. Όλο και κάποιος θα ξαναπεθάνει βρε αδελφέ. Ιδίως αν είναι από μπάτσο κιόλας, ποιος τη χάρη μας. Οι άλλοι δεν έχουν και τόση σημασία.
Χαίρετε.

9 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Έχει χαθεί η μπάλα, έτσι;

A, μη χέσω με την ομφαλοσκόπησή μας μέσα πια. Όχι μόνο εδώ στον ομφαλό του σύμπαντος, αλλά παγκοσμίως.

Πραγματικά, δεν βλέπω να αλλάζει η ρότα και αυτό θα έχει τις συνέπειες που πάντα είχε, αναίτιο πόνο και δυστυχία μέχρι το τέλος.

Stefanos είπε...

Προσυπογράφω με χέρια και πόδια..
Αν το ίδιο αποτέλεσμα είχε κάπως διαφορετική αιτία, ήδη θα είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις.
Αλλά τώρα που είχαμε παράπλευρη απώλεια ενός αθώου από "αγωνιστές", το γυρίσαμε στο "ο νεκρός ήταν νεκρός εδώ και χρόνια" , "το κράτος αδιαφορεί" κλπ κλπ..
Χαμένη η μπάλα.
Το πρωί μάλιστα κατηγορούσαν την αστυνομία που δεν επενέβη έγκαιρα.. :S [Γιατί ως γνωστόν, η αστυνομία φταίει πάντα και για όλα. Μονά-ζυγά, δικά μας..]

αθεόφοβος είπε...

Επιτέλους ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!
Το αστικό κράτος δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ακόμα άλλον ένα προλετάριο!

Stefanos είπε...

... και επειδή φαίνεται ότι διαφωνώ και συμφωνώ ταυτόχρονα, θα το κάνω πιο πενηνταράκια :

Στα περί μεταναστευτικού προβλήματος συμφωνώ.
Στην 4η παράγραφο όμως, θεωρώ ότι "ξεφεύγεις" ελαφρώς, αλλά πολύ διακριτικά. Τι εννοώ ; Ότι καλές οι ανθρωπιστικές αττάκες του "ήταν ήδη νεκρός" κλπ, αλλά κενές επίσης. Άμα ήταν ήδη νεκρός, τι είχαμε, τι χάσαμε δηλαδή; Άμα δεν είχε νόημα να ζει το παλλικάρι, τότε ε και τι έγινε που έφυγε; Καταλαβαίνεις την επαγωγή;
Ε όχι, δεν ήταν νεκρός. Φυτοζωούσε, ήταν μέσα στη δυστυχία και στη μιζέρια, στο βούρκο, στη βρώμα, στην πείνα αλλά η ζωή πάντα έχει νόημα και αξία, και δεν την παρατάνε, ειδικά αυτοί που ζουν μέσα στη δυστυχία.
Το εξέλαβα ως quote αυτό που είπες και το θεώρησα ψιλομαλακία να σου πω.
Το θέμα είναι : Ένας πιτσιρικάς 15 χρονώνε έχασε τη ζωή του επειδή κάποιο ΖΩΟ, κάποιο ΚΤΗΝΟΣ, κάποιος ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ήθελε να κάνει μπαμ. Δε με ενδιαφέρει αν ήταν δεξιός ή αριστερός, το ίδιο μου κάνει. (Παρεπιπτόντως παρατηρώ και χαμηλούς τόνους από συγκεκριμένο χώρο, περιμένουν ίσως να δουν ποιος τελικά την έβαλε για να κρατήσουν την ανάλογη στάση. Αν τη βάλαν οι "δικοί" τους, θα αρχίσουμε τις πολιτικάντικες παπατζιές. Αν την έβαλαν οι "απέναντι", θα έχουμε πύρινους λόγους τίγκα στο στόμφο και στην έπαρση..)

Hades είπε...

@polse
Καλά είσαι... Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο βαρέλι δε βλέπω να'χει πάτο και όλο και πιο βαθειά πάμε.

@αθεόφοβο
Πλάκα, πλάκα μην το γελάς καθόλου. Στο τέλος μέχρι και αυτό θα ακούσουμε στα σοβαρά έτσι όπως πάει...

@προφέτα
Ρε... (*&*%&^$(^_(**_)(*_(^&*%.....
Πλάκα μου κάνεις, ε; :):):):)
Καλάααααααααααα........
Το λεπόν: δεν με εννόησες καλά στα περί "ήδη σκοτωμένου". Αυτό που λες εννοούσα κι εγώ. Ίσως να τα έμπλεξα όλα μαζί (το'χω αυτό πολλές φορές) και να μην "αποδώθηκε" ως θα έπρεπε. Η ουσία όντως είναι ότι πέθανε αναίτια ένας άνθρωπος. Το τί ήταν, πόσων ετών κλπ, ουδεμία σημασία έχει. Όσον αφορά τις αντιδράσεις, μην ελπίζεις: ήδη μιάμιση μέρα μετά δεν υπάρχει καμία. Εϊπαμε όμως, τίνος το μέρος θα πάρουν; Του μετανάστη ή των τρομοκρατών; Έχουν συνηθίσει να παίρνουν και τα δύο βλέπει κι έχει πέσει κοκομπλόκο πλέον...

Zaphod είπε...

Εμενα με διαολιζει που πλεον ολοι λενε "ο 15χρονος Αφγανος" λες και η εθνικοτητα εχει σημασια. Σκατά και απόσκατα....


Επιφυλάσομαι ως προς το ποιοι και γιατι εβαλαν την βομβα αλλα αυτο εχει την λιγοτερη σημασία.

ellinaki είπε...

Και θέτω το εξής απλό ερώτημα και εις τούτον το ιερόν ιστολόγιον, που φυσικά θέτω και εις τους απανταχού τρομοκράται:

Έχει βγει έστω και ΕΝΑ θετικό αποτέλεσμα (μικρό ή μεγάλο) από οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια (μικρή ή μεγάλη);

Ερωτώ, διότι εγώ ο μωρός βλέπω μόνο αρνητικά, όπως υστεριάζουσες θείτσες, φοβισμένες γιαγιάδες, μπάτσους με εξοπλισμό ρόμποκοπ σε κάθε γωνιά, αρνητικές ταξιδιωτικές οδηγίες, κλπ κλπ.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν ήταν τρομοκράτες ή φασίστες που έβαλαν την βόμβα. Αν ήταν προβοκατσια ή όχι. αυτο που βλέπω είναι ότι όλοι χεστήκαμε. Έτσι απλά. Δεν μας αγγίζει πλέον τίποτε εκτός από αν πιάσει φωτιά ο κόλος μας..
Όλα τα υπόλοιπα για δικαιώματα ανθρώπων ΚΑΙ μεταναστών όπως πολυ σωστά λες είναι απλά για να γεμίζουμε σελίδες και να γράφουμε εκθέσεις ιδεών...

Hades είπε...

@zaphod
Βασικά καθόλου σημασία δεν έχει το ποιοι έβαλαν τη βόμβα, διότι δεν πρέπει να επικεντρώνουμε στην βόμβα αλλά στον άνθρωπο. Τώρα, αναφορικα΄με την εθνικότητα, άστο, γάμησέ το. Ό,τι πουλάει πλασάρεται...

@ellinaki
Θα σου απαντήσω... από την ανάποδη: αμέτρητα θετικά αποτελέσματα θα βγουν.
Όχι για εμάς όμως. Πως θα κινηθεί το χρήμα άλλωστε; Είμαστε και σε περίοδο κρίσης και οι μίζες έχουν χτυπήσει ιστορικό λίμιτ ντάουν. Για σκέψου: μπορεί να απιτηθούν νέες κάμερες τις οποίες θα πάρουμε στην πενταπλάσια τιμή και θα πλουτίσουν κάμποσοι άσχετοι, ενώ θα υπάρχει ένα ακόμη φερέγγυο μέσον παρακολούθησης προκειμένου ο Μεγάλος Αδελφός να έρθει ένα ακόμη βήμα κοντύτερα,ο κύριος Δένδιας που βλέπει κουκούλες έως και στον ύπνο του μάλλον θα εκσπερματώνει κ.ο.κ....
Διότι κατά τα λοιπά, η πολλή επαναστατική ιδέα μας μάρανε...

@_st_
Οι απλοί πολίτες, Στάθη, νομίζω πως χέστηκαν όσο και σε όλες τις υπόλοιπες φορές. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην χώρα που πάσης φύσεως "θαύματα" κρατάνε μόλις 3 μέρες οπότε γιατί να είχαν διαφορετική αντιμετώπιση τώρα; Άσε που ο φουκαράς ο μικρός δεν πήγε από μπάτσο για να πουλήσει το θέμα ή να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους. Το θέμα είναι ότι πλέον δείχνουν να χέστηκαν και οι πλέον λαλίστατοι, όπως οι επαγγελματίες αριστεροί (με ταμπέλα) οι οποίοι είναι αυτοί που κατά τα λοιπά έχουν θάψει την καθεαυτή αριστερά κλπ. Όταν όλα γίνονται για την μάσα και την κονόμα και εξαρτάται από τον τρόπο που θα παρουσιαστουν από τα ΜΜΕ, τι περίμενες δηλαδή; Κάτι καλύτερο;