Σελίδες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Και όπως έλεγα λοιπόν είχα πεταχτεί για κάτι δουλίτσες στη Γερμανία...

Τελικώς το επεισόδιο απεφεύχθη και δεν διαβάσατε στις ειδήσεις για'μένα, παρόλο που στο περιθώριο της δουλειάς έκανα πολλές κουβέντες για την κατάσταση στην Ελλάδα (και όχι μόνο).
Τι είδα στις λίγες μέρες που έκατσα εκεί...

Κατ' αρχήν από το προηγούμενό μου πέρασμα από εκεί (που είχε διαρκέσει σχεδόν διόμιση χρόνια βέβαια) είχα διαπιστώσει ότι υπάρχει μερίδα Γερμανών που ούτως ή άλλως δεν μας γουστάρει ως λαό. Αρκετοί εξ αυτών το κάνουν επειδή γουστάρουν τους Τούρκους. Κάποιοι άλλοι όμως απλώς δεν μας γουστάρουν και τους δύο. Θυμάμαι που τους ρώταγα με ενδιαφέρον αν δεν μας γούσταραν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Αν εξαιρέσουμε 2-3 που μου είχαν πει ότι δεν μας γουστάρουν επειδή αισθάνονται ρατσιστές προς όλους τους ξένους, οι περισσότεροι δεν είχαν κάποιον λόγο να μου πουν. Μάλιστα θυμάμαι ότι κάποιοι είχαν εκπλαγεί μπροστά στην δυσκολία τους να βρουν κάποιον λόγο. Όπως και να'χει, αυτό που τους έλεγα τότε ήταν περί ορέξεως ουδείς λόγος. Κοινώς δικαίωμά τους. Αυτό λοιπόν το είχα ούτως ή άλλως κατά νου.

Από τότε όμως έχουν περάσει 10 χρόνια! Ούτε το ευρώ δεν είχαμε τότε να σκεφτείτε. Τώρα είναι που σπαρταράει το ψάρι, τώρα γίνεται το έλα να δεις και θεωρούσα ότι και μόνο το παρουσιαστικό μου (το οποίο παραπέμπει απευθείας σε νότιο) θα ήταν αρκετό να σκανδαλίσει τα πλήθη. Ένα πράγμα που δεν βλέπω ν'αλλάζει είναι ότι κλασικά με πέρναγαν και τώρα για Ισπανό. Όταν με άκουγαν να μιλάω ήταν βέβαιοι ότι είμαι Ιταλός. Έλληνας ποτέ! Το ίδιο γινόταν και παλιά! Οπότε αναγκαζόμουν να τους το λέω εγώ από που είμαι.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν... έσπευσε να με προσβάλει με οποιονδήποτε τρόπο, πχ να μου δείξει ότι ψωμολυσσάω, ότι είμαι επαίτης ή οτιδήποτε άλλο, όλοι όμως ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και ομοίως όλοι -ακόμη και οι θετικά προσκείμενοι (ω, ναι, υπάρχουν και τέτοιοι)- είχαν κάμια μομφή ν'αφήσουν. Έστω και απλό υπονοούμενο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπίστωσα ήταν ότι η Bild έχει κάνει εξαιρετικότατη δουλειά. Κλασικό παιδί του Γκαίμπελς κατά πως φαίνεται, με τόσα που έχει πει, έχουν μείνει αρκετά. Για παράδειγμα αρκετοί Γερμανοί ήξεραν τα μισθολογικά μας περί επιδομάτων κλπ, κλπ. Αυτό που αγνοούσαν πλήρως ήταν το ύψος των μισθών μας ή το κόστος ζωής (το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο σε μέσο όρο). Εκεί τους έπεφταν τ'αφτιά όταν άνοιγα το στόμα μου, μιας και έφευγαν και κάτι ψιλοκαντήλια μαζί και σε αυτό το σημείο να πω πόσο υπερήφανος αισθάνομαι που δεν έχω χάσει ακόμη το ταλέντο μου να χώνω γκάζια και καντήλια στα γερμανικά και μάλιστα με χαρακτηριστική ευχέρεια! Ένα ωραίο που έγινε ας πούμε ήταν όταν μου έλεγαν για δημόσιο υπάλληλο (συγγενή του ομιλητή) που την τελευταία διετία του έχουν κόψει 15000 ευρώ από τον μισθό! Πόσα παίρνει μετά τις περικοπές; Περί τα 5 χιλιάρικα τον μήνα. Ε, όπως καταλαβαίνετε έλαβε την κατάλληλη απάντηση ο κύριος...

Ένα άλλο θέμα που διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλο εύρος γνώσεων ήταν αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Πχ στο θέμα του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών υπήρχε εμπεριστατωμένη άποψη απ'όλους. Αυτό για το οποίο ουδείς είχε άποψη ήταν ότι ο γενικός δερβέναγας του Βενιζέλος είναι η Χόχτηφ κ.ο.κ. Βέβαια αν υπήρξε κάτι που όντως με εξέπληξε αυτό ήταν η γνώση που είχαν αρκετοί περί σκανδάλων. Όχι όλων, αλλά αρκετών. Πχ και για το υποβρύχιο ήξεραν και για τη Ζήμενς και για 1-2 άλλες περιπτώσεις που εμπλέκονταν γερμανικές εταιρείες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είχαν συνδυάσει και το ότι τέτοια σκάνδαλα συνέδραμαν ταμέγιστα στην διαφθορά και την ευρύτερη κατασπατάληση των δημοσίων πόρων της χώρας, αλλά έγιναν και σε αυτό το θέμα κάποιες κουβέντες.

Έλεγα όμως πιο πάνω τι ίσχυε παλαιότερα. Γιατί το ανέφερα αυτό...
Διότι πρακτικά και τώρα μια από τα ίδια είδα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να πετύχω πολύ εχθρικό κλίμα, ιδίως μετά από κάποια πράγματα που είχα διαβάσει εδώ. Πιθανώς σε άλλες πόλεις και υπό άλλες συνθήκες να είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των Ελλήνων, αυτό δεν το αποκλείω. Εγώ πάντως αν εξαιρέσουμε την ευρύτερη δυσπιστία που βρήκα, δεν διαπίστωσα κάτι ειδικό, πέραν ενός ποσοστού που πιθανώς ανέκαθεν να μην χωνεύει τους Έλληνες και τώρα έχει και λόγο να το κάνει.
Ντάξει, οκ, μην τα κάνω όλα ίσιωμα: σίγουρα είναι και αρκετοί που έχουν παρασυρθεί από τις λάσπες, έχω όμως την αίσθηση ότι δεν πρέπει να είναι και τόσοι πολλοί. Ξαναλέω, ανάλογα με την περιοχή αυτό μπορεί ν'αλλάξει. Όπως και να'χει όμως διαπίστωσα απ'όλους τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουν. Κάποιοι ήξεραν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τι συμβαίνει εδώ πέρα, κάποιοι όλοι ήξεραν μόνο τα βασικά, κάποιοι άλλοι όσα λένε τα ΜΜΕ. Κι εδώ έχουμε κάτι άλλο ενδιαφέρον...

Ακόμη και αυτοί που ήταν υποστηρικτές της Μέρκελ διαπίστωσα ότι είχαν πολλά να πουν για την ευρωπαΪκή της πολιτική. Επίσης έχουν (πλέον) καταννοήσει ότι η Ελλάδα ήταν η τέλεια δικαιολογία την κατάλληλη στιγμή: αν δεν είχε βγεί την συγκεκριμένη στιγμή η Ελλάδα θα είχε ανασυρθεί μια άλλη Ελλάδα. Είναι σαφές ότι και η γερμανική κυβέρνηση ξέρει ότι η κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη απ'αυτήν που παρουσιάζεται προς τα έξω και έπρεπε να βρεθεί μια κατάλληλη δικαιολογία για περικοπές στους Γερμανούς. Και πιστέψτε με, δεν έχουν πληρώσει λίγα οι Γερμανοί, είτε σε έμμεσους φόρους, είτε σε άμεσους, είτε σε περικοπές. Έχουν πληρώσει πραγματικά πολλά και γι'αυτό είναι εξοργισμένοι, αφού γενικότερα αντιμετωπίζουν τεράστι απροβλήματα και με την ανεργία και με πολλά άλλα θέματα (πχ με τους αστέγους οι οποίοι έχουν πολλαπλασιασθεί). Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει πως όλα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει κυρίως την σωτηρία των τραπεζών και όλοι οι υπόλοιποι να πα να....
Και όταν λέω όλοι, τους έδωσα να καταλάβουν ότι δεν εννοώ μόνο τους Έλληνες.
Χμ, και τους Πορτογάλλους.
Και τους Ιρλανδούς.
Α, και τους Ισπανούς με τους Ιταλούς.
Μμμμμμμμ.... και φυσικά και τους Βέλγους.
Ντάξει, όχι ότι και οι Γερμανοί με τους Γάλλους πάνε πίσω, απλά είναι τυχεροί που έχουν βρεθεί όλοι οι υπόλοιποι. Κοινώς, όταν τόσοι πολλοί έχουν τόσο μεγάλα προβλήματα, τότε μάλλον συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα του ευρώ είναι δομικό, και σε αυτό δεν είδα να διαφωνεί κανένας, παρόλο που παρατήρησα ότι δεν πρέπει να το είχαν πολυσυνειδητοποιήσει το ενδεχόμενο. Μην το εξειδικεύω όμως...

Απλά οι Γερμανοί τώρα έχουν αρχίσει σιγά, σιγά να καταλαβαίνουν ότι μάλλον πρέπει να συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ'αυτό που τους έχουν πλασάρει. Τώρα το ψιλοβλέπουν αλλά ακόμη δεν είναι σίγουροι. Με τις συζητήσεις που έκανα εκεί θέλω να ελπίζω ότι τους βοήθησα να καταλάβουν κάποια πραγματάκια παραπάνω, αφού τους είπα όλα όσα ενδιαφέρονταν να μάθουν: και τι μισθούς παίρνουμε, και τι συμβαίνει στο ασφαλιστικό, και τι παίζει στο δημόσιο και χίλια δυο πράγματα. Και παρόλο που έπεσα και σε ξερόλες, ακόμη κι αυτοί νομίζω ότι πείστηκαν πως ίσως και οι δικοί τους πολιτικοί να τους έχουν πει ψέματα μεταξύ άλλων και για'μάς.

Και κάτι άλλο: πριν προλάβω να πω εγώ το παραμικρό για τον Παπανδρέου δεν μπορώ να σας περιγράψω τι άκουσα για τον τύπο. Αν ήμουν σεμνότυφος θα είχα κοκκινίσει. Ειλικρινά δεν περιγράφεται το τι του έσουραν για τα δημοψηφίσματα και τα τοιαύτα και δεν σας κρύβω ότι πάρα πολύ το χάρηκα. Και φυσικά με αφορμή τον Μπαφογιώργη εννοείται ότι έλεγαν πολλά και ενδιαφέροντα και για τους δικούς τους πολιτικούς (πχ το πόσο ψεύτες είναι, το οποίο πιστέψτε με, για τους Γερμανούς αποτελεί μεγάλη πρόοδο να πούνε κάτι τέτοιο σε έναν ξένο κι άγνωστο).

Συμπερασματικά: κάποιο πρόβλημα δεν αντιμετώπισα και όπως είπα προς έκπληξή μου αφού τω όντι δεν το περίμενα. Γενικά τους είδα όπως τους ήξερα κι από παλιά: φιλικούς έστω και κατ' επίφαση. Βέβαια είπα και θα ξαναπώ ότι ανάλογα με την περιοχή πάει αυτό (και δεν έχει καμία σημασία το που διάολο ήμουν) Επίσης τους είδα να ενδιαφέρονται για να μάθουν τι συμβαίνει. Ακόμη περισσότερο, είδα αρκετούς να προσπαθούν να συνδυάσουν όλα όσα συμβαίνουν με τις εξελίξεις στην δική τους χώρα. Είδα ότι αρκετοί ήταν επιφυλακτικοί (θα μπορούσα να λέω ψέματα άλλωστε) ως επίσης άλλοι ήταν διατεθειμένοι να ακούσουν. Κοινώς είδα τα πάντα, σε μάλλον λίγο διαφορετικές αναλογίες απ'αυτές που θα έβρισκα σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.
Βέβαια δεν κρύβω ότι αρκετοί απ'αυτούς την επόμενη μέρα πάλι Bild πήγαν κι αγόρασαν. Αλλά δεν μπορείς να τα περιμένεις κι όλα, έτσι δεν πάει;

Και κάτι άλλο: είμαι βέβαιος ότι ακόμη κι αυτοί με τους οποίους μίλησα είχαν εντελώς διαφορετικές απόψεις πριν 6 και 12 μήνες. Το θέμα είναι -και τους το είπα αυτό- ότι δεν μας παίρνει (όλους τους Ευρωπαίους) να ξυπνήσουν οι Γερμαβνοί με το πάσο τους. Διότι όπως είναι φιλικοί, έτσι είναι και εύπιστοι. Κι αν τους πείσουν για κάτι οι πολιτικοί τους, τον ήπιαμαν όλοι μας.
Κι όπως μου έλεγαν ότι ναι μεν δεν έχουν βγει στους δρόμους αλλά αν βγουν θα κάτσουν για βδομάδες, έτσι τους έλεγα κι εγώ ότι ήρθε η ώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να είναι σκέτο Γερμανοί ή θέλουν να λέγονται και Ευρωπαίοι ταυτόχρονα.
Διότι θέλω να πιστεύω ότι τους έπεισα ότι η Ελλάδα ήταν απλώς η αρχή, το πειραματόζωο.

UPDATE: Ααααα, και ξέχασα και το καλύτερο όλων! Η αλήθεια είναι ότι ήμουν προετοιμασμένος για κάθε ερώτηση. Απεδείχθη όμως ότι πάντοτε μπορεί να υπάρξει και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Θα μπορούσαν πχ να με ρωτήσουν για το ΛΑΟΣ, για τη νουδού, για το pasok, για ο,τιδήποτε. Ανταυτού η κουλή ερώτηση ήταν αν όντως το ΚΚΕ εννοεί αυτά που λέει περί εξόδου από το ευρώ! Δεν ξέρω αν απάντησα σωστά, αλλά επειδή ήταν η σειρά τους να με αιφνιδιάσουν, είπα πως ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει μέχρι την ώρα που θα κληθεί να τα εφαρμώσει...
Μα για το ΚΚΕ;;;; Δεν είμαστε καλά!

8 σχόλια:

Κώστας είπε...

Ρε Άδη και οι Γερμανοι πολίτες μπερδεμένοι είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Βλέπουν και αυτοί να γκρεμίζεται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί.
Το παραμύθι ότι για όλα έφταιγε η Ελλάς ή οι PIGS έχει πια ξεφτίσει.

Άρα δεν θα μπορούσαν να ήταν θυμωμένοι προς τους Έλληνες...

Hades είπε...

Κώστα, δεν συμμερίζομαι απόλυτα την βεβαιότητά σου. Οι Γερμανοί δεν νοιώθουν ακριβώς Ευρωπαίοι. Νοιώθουν ΟΙ Ευρωπαίοι. Μέχρι τώρα λοιπόν ήξεραν ότι μόνο παραχωρήσεις προς τους άλλους κάνουν και επειδή οι άλλοι είναι λαμόγια το πράγμα ξωκοίλει. Σαφώς και πλέον αρχίζουν να βλέπουν ότι κάτι το ευρύτερο είναι που δεν πάει καλά, έχουν όμως τεράστιο έλλειμμα σε ενημέρωση, οπότε δεν μπορούν και να συνδυάσουν τα όλα τμήματα της εικόνας.

Πχ, οι Έλληνες είναι λαμόγια. Οκ, το ξέρουν.

Επίσης ξέρουν ότι και οι Ιταλοί είναι λαμόγια.

Επίσης και ότι οι Ισπανοί είναι λαμόγια.

Εσχάτως έμαθαν ότι λαμόγια είναι και οι Πορτογάλοι κ.ο.κ.
Αυτά μπορούν να στα αιτιολογήσουν. Αν όμως τους ρωτήσεις πως είναι δυνατόν να είναι όλοι λαμόγια και τουτέστιν πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια να το έκρυβαν τόσο επιμελώς με αποτέλεσμα να μπουν στο ευρώ ενώ δεν θα έπρεπε, ε, μπροστά σε κάτι τέτοιο κομπλάρουν εντελώς, βραχυκυκλώνουν. Δεν μπορούν να το συνδυάσουν δηλάδή. Διότι οι Γερμανοί μεταξύ άλλων θεωρούν αδιανόητο το να τους έχουν πει ψέματα οι πολιτικοί τους.

Οπότε δεν μιλάμε ακριβώς για ό,τι συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, Κώστα. Είναι ειδική περίπτωση που μεταξύ άλλων τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει τι ακριβώς θα σημαίνει η πιθανή έξοδος από το ευρώ των νοτίων χωρών (ή γενικότερα των ελλειμματικών).

pølsemannen είπε...

Εγώ εκτιμώ ότι στην ερώτηση για το ΚΚΕ, έπρεπε να τους τραγουδήσεις την "Διεθνή" να τους στείλεις για τσάι!

Hades είπε...

Χαχα! Μάλλον θα έπρεπε! Αλλά έλα που με έπιασαν εντελώς εξαπίνης! ΜΑ υπήρχε περίπτωση να περιμένω να με ρωτήσουν για το ΚΚΕ; Και δεν με ρώτησε μόνο ένας! Εδώ είναι η πλάκα! Αυτό που κατάλαβα είναι ότι μάλλον κάποιο συγκεκριμένο ΜΜΕ έχει γράψει για την (πρόσφατη, μην ξεχνιώμαστε) θέση του ΚΚΕ και επειδή εσχάτως έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν διάφορα οι Γερμανοί, μάλλον κάποιος έχει γράψει και ότι αν η Ελλάδα βγει από μόνη της θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Ίσως γι'αυτό να με ρώταγαν (όλοι!) αν προσωπικά θέλω να μείνουμε στο ευρώ, αν είμαι ευρωπαΪστής, τι σκέφτονται οι Έλληνες εί τούτου κλπ. Ποιος ξέρει; :)

Khlysty είπε...

Αν μη τι άλλο, πρέπει η εμπειρία σου να ήταν ενδιαφέρουσα. Ομολογώ ότι αντίστοιχη κατάσταση αντιμετώπισα κι εγώ το καλοκαίρι στη Γαλλία, όπου, ας πούμε, ο "ανθελληνισμός" δεν είναι τόσο έντονος όσο στη Γερμανία. Πάντως, έχω την αίσθηση ότι οι Γερμανοί θα ήταν πιο έτοιμοι από τους Γάλλους ή τους Ολλανδούς να δεχθούν κάποια πράγματα σχετικά με την Ευρώπη και το ευρώ, αρκεί να αισθανθούν ότι δεν τους δουλεύεις. Γιατί, κακά τα ψέμματα, ένα μέρος της δυσπιστίας τους πιστεύω ότι οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι θεωρούν ότι οι Έλληνες επί μακρόν τους φλομώσαμε στο φούμαρο...

Stefanos είπε...

Και γω παρόμοια εντύπωση έχω μετά το δικό μου ταξίδι που συναντηθήκαμε με Γερμανούς,Άγγλους,Ιταλούς και Ισπανούς.
Ειδικά οι χαρντκορ Γερμανοί και ο Ρωσσογερμανός, έδειχναν εξαιρετική συμπάθεια, αν και αδυνατούν να καταλάβουν ορισμένα πράγματα περί διαφθοράς, όχι λόγω περιορισμένης αντίληψης, αλλά γιατί π.χ το φακελάκι είναι για αυτούς, κάτι σαν το αστρόπλοιο εντερπράϊζ για μας. Για ταινία Ε.Φ.
υ.γ : Πρέπει να σου πω τι μας έλεγε ο Ρωσογερμανός για τις εκλογές στη Ρωσία. Εμείς εδώ είμαστε ερασιτέχνες διαφθοράς..

Zaphod είπε...

Χεχχε:

Περσι στο Παρισι στουκαρει ο Humma με εναν ...γιαπωνεζο, ο οποιος τον πιανει πως ειναι ελληνας αμέσως και τον ρωτάει :
"τι γκινεται με οικονομικη κατασταση;"
(σε ελληνικα εννοειται!)

Κάγκελο ο δικος μας!

Πλεον ειμαστε διασημοι! Ακομα και τις ατακες του Λεβεντη μπορει να αναλύουν

(προς προβληματισμο: μηπως να το ...εκμεταλευτουμε τουριστικά;)

Hades είπε...

@Khlysty
Συμφωνώ σε αυτό που λες και αναφορικά με τα φούμαρα να προσθέσω το εξής: πλέον έχουν πέσει οι μάσκες σχετικά με τον Μπαφογιώργη και την ενορχηστρωμένη δυσφήμηση που επί μήνες έκανε στο εξωτερικό για τη χώρα μας και εμάς τους ίδιους. Ο λόγος ήταν απλός: να στραγγαλιστούμε οικονομικά και να πάμε εκεί που αυτός ήθελε για τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Οπότε οι Γερμανοί (και όχι μόνο αυτοί) έκαναν την εξής απλούστατη σκέψη: για να τα λέει μέχρι και ο ίδιος τους ο πρωθυπουργός που τον έχουν ωηφίσει ότι είναι κλέφτες και απατεώνες και κάνουν λοβιτούρες κι αρπαχτές, ε, τότε πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο απ'όσο και οι ίδιοι λένε. Άστα να πάνε ρε'σύ, τέτοιο σχέδιο κατασυκοφάντησης δεν πρέπει να είχε συμβεί ούτε από τον Γκαίμπελς. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί μας αντιμετωπίζουν έτσι...

@Προφέτα
Για τους Γερμανούς (και που προφανώς ισχύει και για άλλους βορείους) ισχύει το εξής: είσαι πχ σε μία καφετέρεια μόνος σου και θες να πεταχτείς μέχρι την τουαλέτα; Κανένα πρόβλημα. Αφήνεις χύμα τα πράγματά σου στο τραπέζι, πας, γυρνάς, τα βρίσκεις όλα. Όχι μόνο έχουν δεδομένο ότι κανείς δεν θ'απλώσει χέρι, αλλά έχουν ακόμη πιο δεδομένο ότι αν κάποιος πάει να το κάνει αυτομάτως θα του βάλουν χέρι οι παρευρισκόμενοι. Οπότε ποιο φακελλάκι μου λες να φανταστούν, τόσο πίσω που έχουν μείνει πολιτισμικά;
Βέβαια από την άλλη διαπίστωσα πως αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν και το πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί στην Ελλάδα, έτσι; Αν επιμείνεις εκεί, τότε μπορείς να τους αναγκάσεις να σκεφτούν πχ γιατί κάποιοι καταφεύγουν στο φακελλάκι κλπ, κλπ.

Για λέγε για τους Ρώσους, μ'αρέσουν αυτά!

@zaph
Αυτό το τελευταίο θα το χαρακτήριζα σχεδόν ιδιοφυές!!! Όντως μπορούμε να βγάλουμε και λεφτά! Ρε πλάκα-πλάκα...! Δηλαδή παλαιότερα πιο μάγκες ήταν που έβγαζαν ως θέαμα τη γυναίκα με τα γέννια;
Ωραίο αυτό με τον χουμμένο... :)