Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Και η ανθρώπινη τραγωδία συνεχίζεται παντοιοτρόπως. Αυτό έλειπε δα.

Ώρες, ώρες αναρωτιέμαι προς τι η απορία για τα χάλια μας ως χώρα.
Θα μπω απευθείας στο ψητό, μην το πολυκουράζουμε διότι τα πράγματα είναι ωσάν την απλούστατη εξίσωση, πόσο μας κάνει 1+1;...
Απλά να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποια πράγματα να μην εκληφθούν όπως τα γράφω διότι τις περισσότερες φορές ο κόσμος διαβάζει αυτά που θέλει και όχι αυτά που γράφονται. Βασικά, δεν μου καίγεται καρφί.
Πάμε λοιπόν.

Συνέβη μια (ακόμα) τεράστια τραγωδία πρόσφατα στο Φαρμακονήσι και έχει ξεσηκωθεί το ελληνικό σύμπαν (δεν εξετάζω το δικαίως ή αδίκως, αν και για να πετάξω την μπηχτή μου, αν υπήρχε κάποιος να πει με πειστικό τρόπο ότι μαζί τους βουλιάξαμε ο κλασικός μαλάκας ο Έλλην μάλλον θα έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο).
Για ποιον λόγο έχει ξεσηκωθεί; Μα για την αναλγησία των λιμενόμπατσοι κλπ, κλπ που έπνιξαν τα αθώα παιδάκια και μωράκια κλπ. Έτσι απλά, λες και είναι απλά αυτά τα πράγματα.

Θα μπορούσα, βεβαίως, να ελπίζω ότι η Κοινή Λογική θα πρυτάνευε όμως ως γνωστόν ο ιδιοκτήτης του παρόντος βλογιού πρεσβεύει την πάγια θέση ότι η Κοινή Λογική είναι κάποιου είδους σπάνια υπερδύναμη που μόνο υπερήρωες μπορούν να κατέχουν (βλ. εικών εις την δεξιά στήλη του ιστολογίου). Τι θέλω να πω....

Καθαρά μαθηματικά να το πάρεις το πράγμα, υπάρχουν μόνο δύο εκδοχές για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι: ή συνέβησαν, ή δεν συνέβησαν (βαθυστόχαστο, έτσι;). Τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στην ιστορία.
Όλοι λοιπόν έχουν πάρει ντε φάκτο ότι συνέβησαν. Γιατί;
Διότι έτσι το παρουσίασαν πολλοί και διάφοροι και μάλλον ταίριαζε με το προφίλ της ανάλγητης τε και ανίκανης κυβερνήσεως. Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν και την σχετικά πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας "να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο" και τη συνδύασαν με το συμβάν, αποδεικνύοντας μάλλον υπέρβάλλοντα ζήλο, διότι δεν θέλω να πω υπέρμετρη βλακεία μιας και η σχέση που έχουν οι μπάτσοι με τους λιμενόμπατσοι είναι αντίστοιχοι με τα όργανα "αστυνόμος" και "μπουζούκι" του σχετικού ανεκδότου. Από 'κεί κι έπειτα το μέλλον είχε δρομολογηθεί διά της αναδημοσιεύσεως, έτσι σκέτα. Το πολύ (ή το λίγο, ανάλογα τα γούστα του καθενός) ενδιαφέρον είναι ότι ο περισσότερος κόσμος απλώς κατάπιε κυριολεκτικώς αμάσητη την εν λόγω είδηση (όπως έχει αποδείξει ότι αμάσητα τις καταπίνει όλες βέβαια) ενώ υπάρχουν γενικότερες ενδείξεις ότι σαν κάτι να μην κολλάει καλά στην όλη εικόνα...

Εμένα εξαρχής μου είχαν ανακύψει μερικές πολύ σημαντικές απορίες. Για να μην τις αναφέρω όλες, θα περιοριστώ στις εξής δύο βασικές: πρώτον, αφού οι λιμενόμπατσοι ήταν αποφασισμένοι (και κυρίως, ικανοί) για κάτι τέτοιο, γιατί άφησαν μάρτυρες; Να το πούμε ευθέως: οι λαθρομετανάστες έπλεαν σε ετοιμοβύθιστο καρυδότσουφλο ενώ σύμφωνα με τις ειδήσεις οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Αφού, λοιπόν, αποφάσισαν να φάνε λάχανο μερικούς, γιατί όχι όλους; Ακούγεται λίγο κυνικό το ερώτημα αλλά δυστυχώς είναι μακράν το πιο ρεαλιστικό που μπορεί να θέσει κανείς. Δεύτερον, μιας και ο βασικός πυλώνας των "καταγγελιών" ήταν ότι "μας έβριζαν και μας έλεγαν διάφορα όπως απειλές", ισχυρισμός που κυριολεκτικά παραπέμπει στην βιβλική ιστορία με τον Αδάμ, την Εύα και το φίδι, σύμφωνα με την οποίαν το φίδι μίλησε στην Εύα σε ανθρώπινη γλώσσα. Το θέτω εν γνώσει μου έτσι άκομψα διότι το θεωρώ απίθανο όχι μόνο να υπήρχε λιμενόμπατσος πάνω στο σκάφος που να γνώριζε τέτοια γλώσσα, αλλά επιπλέον θα πρέπει να αποδεχθούμε και την τρομακτική σύμπτωση να συνέπεσαν και οι γλώσσες του γνώστη με αυτή των λαθρομεταναστών.

Βεβαίως μέσα στον οχετό χαζομάρας που δημοσιεύεται ιδίως διαμέσω φεητσιμβουκίου και που σε γενικές γραμμές συμπεριελάμβανε αφορισμούς του τύπου "είμαστε ανάξιοι να ζούμε όλοι οι Έλληνες", "να καταστραφούμε ως κράτος", "να πέσει κεραυνός να μας κάψει" κλπ, δεν παρατήρησα ούτε ένας να ασχολείται έστω και λίγο από πλευράς Δικαίου της Θάλασσας και των συναφών υποχρεώσεων, που είναι και το Α-Ω σε όλες αυτές τις περιπτώσεις (δίχως να ξεχνάμε και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που δυστυχώς έχουμε υπογράψει). Και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο ναυαγός πάντοτε περισυλλέγεται, ανεξάρτητα τι είναι, ούτως ειπείν δεν έχει σημασία αν είσαι λαθρομετανάστης, επιβάτης, ναυτικός ή ο,τιδήποτε άλλο, όπως δεν έχει καμία σημασία και η εθνικότητά σου. Αν είσαι ναυαγός, το κράτος στα εθνικά ύδατα του οποίου έλαβε χώρα το ναυάγιο είναι υποχρεωμένο να σε μαζέψει.Έτσι, για να μην υπάρχουν παρμηνείες. Από 'κει κι έπειτα υπάρχουν οι λοιπές συνθήκες που καθορίζουν τα υπόλοιπα (πχ την επιστροφή στην χώρα πρώτης εισόδου που κατά τον Σημίτη τον Παμμέγιστο είμαστε για όλους εμείς) και κυρίως  τη "φιλοξενία" των λαθρομεταναστών σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκεντρώσεως (τα οποία εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες να υπενθυμίσω ότι έχουμε αμελήσει να χτίσουμε) κ.ο.κ.

Σε αυτό το σημείο όμως υπεισέρχεται και ο δεύτερος μείζων παράγοντας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ήτοι αυτός της δουλεμπορίας. Οι δουλέμποροι (διότι περί τέτοιων πρόκειται) πάντα, μα πάντα (και είμαι βέβαιος από την γενικότερη σχεδόν... εξέγερση ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό) μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες είτε σε καρυδότσουφλα που είναι έτοιμα να βυθιστούν, είτε σε σχεδόν σκασμένα φουσκωτά με την ρητή εντολή να τα σκίσουν με κάποιο μαχαίρι που αφήνουν ακριβώς για να βυθιστούν και οι φουκαράδες αυτοί να αντιμετωπιστούν ως ναυαγοί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αν σε όλα αυτά έρθουν και μερικές σχεδόν τυπικές, τολμώ να πω, μαρτυρίες του στυλ "μας έκαναν" - "μας έμπηξαν" - "μας έδειξαν", τότε παίρνεις μαζί σου και την Κοινή Γνώμη, που ως προείπαμε σε τούτη τη χώρα στερείται εντελώς Κοινής Λογικής. Και σε αυτό σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε κάτι σημαντικό: είναι πλήρως τεκμηριωμένο και αποδεδειγμένο (θυμηθείτε πχ τα "γεγονότα" της Υπατίας) ότι όπως φυτεύουν δηλώσεις κατά το δοκούν οι μεν, έτσι φυτεύουν κατά το δοκούν και οι δε. Άρα ας είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί ως προς τους ισχυρισμούς όλων (και το εννοώ, όλων).

Να το πούμε διαφορετικά, έτσι για να μην αφήνουμε μελανά σημεία και τυχόν απορίες: αν η μεταφορά ανθρώπων από δουλεμπόρους γινόταν με κανονικά πλοία, τα πλοία αυτά θα τα έπιαναν τα ραντάρ, θα πήγαινε το λιμενικό και πολύ απλά στις φυσιολογικές περιπτώσεις θα τους έστελναν πίσω στα τουρκικά παράλια (όπου έχει ακουστεί ότι συνέβαινε και αυτό το σενάριο). Με το ναυάγιο όμως, τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα μέχρι στιγμής ρεζουμέ: κανείς μας δεν ήταν στο Φαρμακονήσι, άρα όλοι μας έχουμε τις ίδιες ακριβώς πηγές και την ίδιαν πληροφόρηση για το τι συνέβη. Το μόνο που αλλάζει είναι το συμπέρασμα του καθενός.
Αυτό που μας λένε ότι συνέβη, μπορεί όντως να συνέβη αλλά μπορεί και να μην συνέβη και στην πραγματικότητα να συνέβη κάτι άλλο. Αυτό που διαφεύγει και είναι το επίκεντρο του ζητήματος είναι ότι η ανθρώπινη τραγωδία όντως υπάρχει και είναι όντως ανείπωτη ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα, από όποια πλευρά για το προσεγγίσεις το θέμα. Θύματα των κυβερνήσεών τους, θύματα των χωρών που ζούσαν, θύματα των δουλεμπόρων, θύματα των ευρωπαϊκών συνθηκών και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Χάθηκαν ζωές και ακόμη χειρότερα ζωές μικρών παιδιών αλλά και βρεφών - να σου σηκώνεται η τρίχα. Αυτό όμως που εμένα μου κάνει εξίσου μεγάλη εντύπωση η όλη παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος, όταν κάθε τρεις και λίγο στα σύνορα της Ελλάδας, θαλάσσια τε και χερσαία, υπάρχουν νεκροί λαθρομετανάστες. Το γελοίον είναι ότι κάποιοι επ'ευκαιρία του Φαρμακονησίου θυμήθηκαν τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όταν θα μπορούσαν να έχουν θυμηθεί κάποια από τις δεκάδες αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια βλέπετε: ο Έλλην έχει πολύ κοντή μνήμη και ακόμη κοντύτερη ευαισθησία, σε σημείο όλα να εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες. Μετά, μπίζνες αζ γιούζουαλ.
Μην ξεχνάμε ότι συνήθως τέτοιες ειδήσεις περνάνε στο περιθώριο των κατά τα λοιπά αντικειμενικών τε και ευαίσθητων πάσης φύσεως μουμουέ μας. Κοινώς, δεν τους έφτανε η ούτως ή άλλως τεράστια τραγωδία τους, έχουν και την εγχώρια εκμετάλλευση από κάθε πιθανή πλευρά. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η περαιτέρω διεκτραγώδηση ωφελεί και την κυβέρνηση, άσχετα αν τάχα μου σκίζει τα ιμάτιά της περί του αντιθέτου. Το γιατί, έχει να κάνει με άλλη ιστορία που δεν είναι του προκείμενου.

Να σας το πω κι αλλιώς. Σε κάποια ιστοσελίδα πήρε το μάτι μου την είδηση ότι εις εκ των λιμενικών ήταν στο ναυάγιο του Σάμινα προ αρκετών ετών και μάλιστα είχε χάσει και τη μάνα του. Αν ισχύει κάτι τέτοιο αδυνατώ να πιστέψω ότι άνθρωπος που επέζησε από ναυάγιο και που έχασε τη μάνα του στο ίδιο θα συμπεριφερόταν κατά τέτοιον τρόπο σε άλλους ναυαγούς. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η είδηση είναι πάρα πολύ εύκολο να διαπιστωθεί ως προς την ορθότητά της (διότι πάλι πάμε στην κατηγορία του είτε ισχύει, είτε δεν ισχύει), ενώ ας πούμε η είδηση ότι άλλοι λαθρομετανάστες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους λιμενικούς μπορεί να είναι εξίσου στημένη και ως εκ τούτου αφερέγγυα. Γιατί, λοιπόν, κανείς δεν προσπάθησε να επιβεβαιώσει αυτήν την είδηση, όταν σε άλλες περιπτώσεις ξεψαχνίζουμε μέχρι και το μέγεθος εσώρουχου του υποκειμένου άλλων αποκαλύψεων; Και σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι σημαντικό: τίποτε απ'αυτά που γράφω δεν έχει ως σκοπό να δικαιολογήσει/αθωώσει τους λιμενόμπατσους. Δεν ήμουν εκεί, το ξαναλέω, άρα δεν ξέρω τι έγινε. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι κοινώς αποδεκτό όπως πχ ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, ή κάτι που λογικώς ερμηνεύεται με κάποιον τρόπο όπως πχ ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Εδώ έχουμε να κάνουμε μοναχά με ισχυρισμούς: από τη μία είναι οι ισχυρισμοί της μίας πλευράς και από την άλλη της άλλης πλευράς και αντί να ασχολούμαστε με το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα που συχνότατα κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές εμείς ασχολούμαστε με το ποιος είπε τι. Ελληνικότατη σχιζοφρένεια.

Είτε αρέσει, είτε όχι αυτό που πρέπει να ομολογήσουμε είναι ότι ότι η ιστορία εξαρχής δείχνει να μπάζει νερά ακριβώς όπως η βάρκα των δυστυχισμένων ανθρώπων που βυθίστηκε. Κι όσον αφορά τους νεκρούς και τους αγνοούμενους (μάλλον επίσης νεκρούς), φυσικά και είναι μέρος των θλιβερών γεγονότων. Κάπου πήρε το μάτι μου (σε κάποια από τα πολλά λινκ που έχω ανοίξει για το θέμα) ότι τα σκάφη αυτά του λιμενικού διαθέτουν κάμερα με προβολέα όπου ενώ αρχικώς η κάμερα ήταν ανοικτή και κατέγραφε (με τον προβολέα επίσης ανοικτό) στην συνέχεια έκλεισε. Σε άλλο λινκ διάβασα ότι οι λιμενικοί βιντεοσκοπούσαν: ναι, μέσα στον όλο πανικό κάποιοι το παρατήρησαν και αυτό (καλό,ε;). Νομίζω ότι από αυτά ιδίως το πρώτο μπορεί να ελεγχθεί και αποδειχθεί και αν οι λιμενικοί έκαναν κάτι τέτοιο να τους κρεμάσουν από τα παπάρια σε κοινή θέα και να τους γδάρουν με τον πατροπαράδοτο πειρατικό τρόπο. Αλλά το ρημάδι, μην ξοδεύουμε όση φαιά ουσία μας έχει απομείνει (διότι μην ξεχνάμε ότι μεγάλο τμήμα της κατασπαταλήθηκε στην.... συμπτωματική απόδραση του Ξηρού) ψάχνοντας πάλι για ενόχους αποστρέφοντας το βλέμμα από τα πραγματικά γεγονότα (όλα τα γεγονότα) διότι τουλάχιστον σε'μένα η υπόθεση βρωμάει ολόκληρη.

Οπότε αν όλα αυτά είναι αληθή που καταλήγουμε;
Ότι για μιαν ακόμη φορά (ήτοι για δισχιλιοστή, μην πω και παραπάνω) ο κλασικός μαλάκας ο Έλληνας που λέει κι ο Γεωργίου κατάπιε αμάσητη μια είδηση που μπορεί ακόμη και να κατασκευάστηκε για να στρέψει αλλού τα βλέμματα. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ότι έγινε στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της απελπισίας για μιαν ακόμη φορά, αμέτρητη κι αυτή.
Και η εκμετάλλευση δεν έγινε μόνο από ημέτερους για τους δικούς τους λόγους αλλά και από τους στυγνούς δουλεμπόρους που εμπορεύονται έναντι αδράς αμοιβής ανθρώπινες ψυχές με σκοπό ένα υποτιθέμενο καλύτερο μέλλον...
...στην Κόλαση.

Μην γελιώμαστε.
Γι'αυτό φίλε και φίλη, θέλω να σε παρακαλέσω την επόμενη φορά να σκεφτείς περισσότερο.
Μιλάμε για ανθρώπους, διάολε, και το να τους δίνεις φρούδες ελπίδες ότι τάχα μου εδώ θα σωθούν όταν κάθε νομοθεσία που υπάρχει είναι επί της ουσίας εναντίον τους, σε κάνει κοινό συνένοχο στην τραγωδία τους, όσα like κι αν κάνεις, όσες κατάρες κι αν ρίξεις, όσους αφορισμούς κι αν εκτοξεύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη κι αν κανείς τους δεν πέθαινε, η Ευρώπη έχει πλήρη νομοθεσία κατά της λαθρομετανάστευσης γι'αυτό και πληρώνει την Ελλάδα να κρατάει το πρόβλημα στην Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από την Ελλάδα (δηλαδή πάντοτε). Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να "φιλοξενεί" τους λαθρομετανάστες σε ειδικούς χώρους μέχρι την οριστική τους απέλαση. Παράδεισος δεν υπάρχει στο σενάριο. Μόνο απέλαση ή θάνατος. Κι αν γλιτώσεις, η παρανομία.
Πολλές φορές η αλήθεια είναι πιο πικρή κι από το πιο πικρό δηλητήριο.
Χαίρετε.



2 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη τα είπες πολύ ωραία και λογικά. Από τα κείμενά σου με τα οποία συμφωνώ πλήρως.

Hades είπε...

Ωχ, να σημειώσουμε την ημερομηνία! :Ρ