Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της Προεκλογικής Μπουρδολογίας.

(οι προτεινόμενες λύσεις είναι μια ευγενική προσφορά του καθηγητή Αλχημείας Γκασμά Χαλβατέτοιου, των Φροντιστηρίων Πεόκρουση)

Θέμα 1ο:
α) Ορίσατε το πρωτογενές πλεόνασμα. Φέρατε παράδειγμα.
β) Πως μπορούμε να ορίσουμε την Ανάπτυξη; Αποδείξατε ότι η Ανάπτυξη είναι πραγματική και όχι στα χαρτιά.

Θέμα 2ο:
α) Μνημονεύσατε τους δύο τρόπους εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.
β) Πως μπορούμε να περιγράψουμε την φράση "δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα";
γ) Περιγράψατε τι σημαίνει Μνημόνιο με βάση την καθημερινή εμπειρία. Αναφέρατε πέντε ενδεικτικά παραδείγματα. Ποιο το ηθικό δίδαγμα αυτών;

Θέμα 3ο:
α) Αναφέρατε πέντε ενδεικτικά παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι στην χώρα υπάρχει δημοκρατία. Καταρρίψατε την προπαγάνδα περί του αντιθέτου και καταδείξατε τις διαφορές με την χούντα του 67.
β) Εξηγήσατε τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και συνέχιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
γ) Ποιος ευθύνεται για τα χάλια της χώρας;

Θέμα 4ο:
Άσκηση: Είστε Έλλην πολίτης και επιθυμείτε να ψηφίσετε στις προσεχείς εκλογές. Αναπτύξατε τα στοιχεία που θα λάβετε υπόψιν.

Απαντήσεις μετά συντόμου σχολιασμού.

Θέμα 1ο
α) Εύκολη λύση του εν λόγω προβλήματος: Ως πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να ορίσουμε το δημοσιονομικό κενό που ουσιαστικά καθορίζει και το ταμειακό έλλειμμα. Απόδειξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων.
Παράδειγμα: όσο μεγαλύτερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχα μεγαλο είναι και το δημοσιονομικό κενό.
β) Ως Ανάπτυξη ορίζουμε το αυξανόμενο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνοδεύεται από εκτόξευση της ανεργίας σε όλες τις ηλικίες. Ταυτόχρονα για να υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να διαπιστώνεται κινητικότητα στα συσσίτια των δήμων, της εκκλησίας ή διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, καθώς και η ραγδαία αύξηση ανασφάλιστων πολιτών που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και στις βασικές παροχές Υγείας. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης μιας χώρας είναι η εκτόξευση του δημοσίου χρέους της σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου. Όλα αυτά συνεπάγονται ότι η Ανάπτυξη ισούται με την Ύφεση.
Η Ανάπτυξη είναι αυταπόδεικτη, καθόσον μας έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αντιπρόεδρος, ο πρώην πολιτικός που έγινε σαν βόδι από τις πολλές σαλάτες, η βούλτεψη (με μικρό, καθόσον ουσιαστικό θηλυκού γένους) και πόσοι άλλοι ακόμα φερέγγυοι και κυρίως φιλαλήθεις και έντιμοι πολιτικοί.

Θέμα 2ο:
α) Η ερώτηση είναι παγίδα. Οι τρόποι εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο είναι πολλοί περισσότεροι, απλώς δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Εκτός αυτού, μέσα στο Μνημόνιο έχει ζεστασιά και ασφάλεια. Μπορούμε να δανειζόμαστε ελεύθερα κάνοντας ό,τι μας λένε οι άλλοι. Άρα η έξοδος από το Μνημόνιο είναι κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί διότι είναι κακό έξω από το Μνημόνιο να'όύμ.
β) Η φράση "δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα" είναι αντίστοιχη της ανδρεϊκής "αλλαγής" και της μητσοτακικής "κάθαρσης". Συνοδεύεται από νέες περικοπές, νέες αυξήσεις σε φόρους και στο κόστος ζωής γενικότερα, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και λοιπών πρωτογενών παροχών και δικαιωμάτων καθώς και από άλλα Μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, παρφαί σοκολάτα κλπ, κλπ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.
γ) Για το Μνημόνιο μπορούμε να δώσουμε τις κάτωθι περιγραφές:
- να πουλάς για παράδειγμα τα ελλειμματικά αεροδρόμια και να τα αγοράζουν οι Γερμανοί επειδή τελικώς δεν ήταν ελλειμματικά, ή τον ελλειμματικό ΟΠΑΠ προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά.
- να φορτώνεις όλα τα χρέη και τα ζημιογόνα προβλήματα διαφόρων ΔΕΚΟ στο δημόσιο (βλ. Ολυμπιακή, ΟΣΕ κλπ) και αφενός να κατηγορείς τον λαό ότι μαζί τα φάγατε, αφετέρου να πανηγυρίζεις για την εξυγίανση τέτοιων φορέων.
- να αυξάνεις και την ανεργία και τη μαύρη εργασία και τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να κατοχυρώσεις δικαίωμα σύνταξης.
- να πιέζεις έμμεσα ή άμεσα να κλείνουν εγχώριες επιχειρήσεις (κρατικές ή ιδιωτικές) και στην συνέχεια να έρχεσαι να βάζεις τις δικές σου για να καρπωθούν τα κέρδη.
- να στραγγαλίζεις την πραγματική Οικονομία με αυξανόμενους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μειώνονται μοιραία τα έσοδα του κράτους και στην συνέχεια να κατηγορείς το κράτος ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, με αποτέλεσμα να ζητάς εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων με ταυτόχρονη συρρίκνωση [πάσης φύσεως παροχών που όλα αυτά δημιουργούν εκ νέου στραγγαλισμό της πραγματικής Οικονομίας κ.ο.κ.
Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μαζί τα φάγαμε και ζούσαμε χρόνια πάνω από τις δυνατότητές μας και τώρα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό μιας και είμαστε διαχρονικά λαμόγια και πρέπει να τιμωρηθούμε παραδειγματικά.

Θέμα 3ο:
α) Είναι δεδομένο ότι είμαστε μια χώρα με δημοκρατία. Το επιβεβαιώνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης άλλωστε. Παραταύτα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα ενδελεχώς.
Το γεγονός ότι στην χώρα υπάρχει Δημοκρατία αποδεικνύεται εναργώς από πολλά παραδείγματα. Κάποια ενδεικτικά:
- τα ΜΑΤ μπαίνουν στα Πανεπιστήμια.
- απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, ακόμη και η κυκλοφορία στην πόλη.
- τα περισσότερα νομοθετήματα περνάνε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως σε όλες τις σοβαρές Δημοκρατίες άλλωστε.
- τηρούνται όλα τα άρθρα του Συντάγματος (πχ ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και της Εκπαίδευσης, η προστασία της αξιοπρέπειας και της κατοικίας, η ελευθερία γνώμης, λόγου, θρησκευτικής συνειδήσεως, η ισονομία κλπ).
- ο Φορτσάκης
Εϊναι προφανές ότι οι διαφορές με τη χούντα είναι τεράστιες και η προπαγάνδα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
β) Κατ' αρχήν για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει κατ' αρχήν να καταργηθούν οι εκλογές και αυτό διότι ιδίως κατά τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει και μαλακίες. Υπάρχει ένα πλήθος από χώρες που βγάζουν πολλά λεφτά από την Ελλάδα, με τις ευλογίες των πολιτικών της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύουν το σταθερό τους εισόδημα αλλά και οι πολιτικοί μας τις τυχόν μελλοντικές θέσεις τους (πχ καφεδάκια και νερά στην αυλή της Καγκελαρίου, λέκτωρ στο Χάλβαρντ κλπ) επειδή η πλέμπα της χώρας δεν έχει να φάει. Στο κάτω κάτω όταν τα τρώγαμε μαζί, να τρώγαμε περισσότερα ώστε σήμερα να είχαμε μια κοιλιά ωσάν του Πάγκαλου και να αντέχαμε περισσότερο στις κακουχίες. Κοινώς, ας προσέχαμε. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν καλά, πρέπει να συνεχίσουν να τρώνε καλά διότι σε αντίθετη περίπτωση οι εταίροι μας δεν θα μς το συγχωρέσουν. Μόνομ έτσι θα μπορούμε να μην έχουμε μία σε ευρώ, αποφεύγονταν την καταστροφή και την τραγωδία συνάμα να μην έχουμε μία σε δραχμές.
γ) Εύκολη η απάντηση και εδώ. Γενικά, βατά τα θέματα φέτος. Θα ξεκινήσουμε από το αντίθετο για να αποδειχθεί το ζητούμενο. Κατ' αρχήν δεν φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν, διότι ήταν ανέκαθεν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Οι κυβερνώντες ακόμη κι όταν τα έκαναν σκατά, τα έκαναν με σύνεση και αίσθημα ευθύνης. Αντίστοιχα, δεν ευθύνονται οι τράπεζες. Είναι γενικά γελοίο να κατηγορούμε τις τράπεζες. Άρα για τα χάλια της χώρας ευθύνεται σαφώς η Αριστερά και ο λαός. Απλόν.

Θέμα 4ο:
Πρόκειται για την άσκηση των φετινών εξετάσεων που εμπεριέχει και στοιχεία ερώτησης κρίσεως. Κατ' αρχήν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τι θέλουν οι δανειστές. Στους δανειστές όχι δεν λες διότι έχουμε και εξυγιαμένες τράπεζες να σώσουμε. Θεωρητικά θα έπρεπε να σταματήσουμε εδώ, όμως υπάρχουν και οι πολιτικοί. Με βαρειά καρδιά πουλάνε την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον μας, άρα δικαιούνται και αυτοί ένα κομμάτι ψωμί από το παντεσπάνι του τραπεζιού της λαιμαργίας καθώς τρώνε με χρυσά κουτάλια και οκτώ μασέλες ο καθένας. ΕΞάλλου οφείλουμε να δείχνουμε κατανόηση προς εκείνους τους ανθρώπους που ενώ ιδιωτικά αριστεύουν, είτε μέσω υπερακτίων εταιρειών, είτε με φωτογραφικές νομοθεσίες και λοιπά προνόμια. Οι άνθρωποι αυτοί πονάνε για όσα μας κάνουν και γι'αυτό θέλουν να μας κάνουν κι άλλα, για να μας δείξουν ότι θα συνεχίσουν να πονάνε. Άρα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν και αυτλήν την αυτοθυσία τους. Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπόψιν (και κυρίως, να υποκύψουμε) το όλο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται. Τα ΜΜΕ μοχθούν για να μας κάνουν τη ζωή χειρότερη εξασφαλίζοντας τα νέα τους θαλασσοδάνεια. Δεν μπορούμε με την αμετροεπή ανωριμότητά μας να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τέτοιες εντατικές προσπάθειες. Γενικά πρέπει να κατανοήσουμε ότι εμάς δεν μας πέφτει λόγος για το μέλλον μας. Αυτό μπορούμε να το αφήνουμε στα χέρια εκείνων που ξέρουν, μιας κι εμείς δεν ξέρουμε εκ των πραγμάτων.



Συμπέρασμα του αναλυτή:
Γενικά τα φετινά θέματα ήταν βατά και μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενώμενα. Η δυνατότητα για υψηλή βαθμολογία είναι εξαιρετικά πιθανή, ιδίως αν αναλογιστούμε τα εκλογικά αποτελεσματα τουλάχιστον των τελευταίων 40 ετών. Είναι βέβαιο ότι και φέτος θα έχουμε εκπλήξεις αλλά σε γενικές γραμμές θα διαπρέψουν πολλοί.
Στην βλακεία.

Καλή επιτυχία σε όλους.

2 σχόλια:

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

χαχαχαχ ψάρωσα ρε στην αρχή. Όντως ευκολάκια τα θέματα που έβαλε προφανώς το ΝΔΣΟΚ. Θα εκτιναχθούν οι βάσεις, πολλοί δε θα περάσουν εκεί που θέλουν και θα πάνε εξωτερικό γιατί ώρα τους σιγά σιγά, πολλοί μαζευτήκαμε, δρόμο!

Hades είπε...

Μμμμμμμμμ.... πολύ εύστοχο αυτό το σχόλιο με το εξωτερικό...