Σελίδες

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σας καθησυχάζω υπεύθυνα, όλα βαίνουν ομαλώς.

Λοιπόν που πάει και πέφτει το μάτι μου ώρες, ώρες, ε; Εκεί που κάτι άσχετο έψαχνα, πάω και πέφτω εδώ. Μπα -είπα διαβάζοντας- υπερβολικοί θα είναι, αλλά παραταύτα μπήκα στην σχετική σελίδα του Υπουργείου Παραπαιδείας για να το ψάξω λίγο και είδα το εξής: σε κάποιες ειδικότητες καθηγητών φαίνεται ότι διορίζονται αρκετοί οπότε -επειδή δεν έχω γνώση του αριθμού- δεν φαίνεται κάτι περίεργο. Σε κάποιες άλλες ειδικότητες καθηγητών όμως, πχ αγγλικών και λοιπών ξένων, διορίζονται πχ μόλις 6 άτομα από τους επιτυχόντες (συν άλλα τόσα από πίνακες), γεγονός μάλλον περίεργον αν θυμηθούμε ότι η νυν Υπουργός είναι υπέρ της καθιερώσεως της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του έθνους, πιθανώς με ταυτόχρονη κατάργηση της ελληνικής αν συνδυάζω σωστά την παρουσία της κυρίας Δραγώνα μεταξύ άλλων, αλλά ας μην ξεφεύγουμε. Και επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω, διπαίστωσα πως όντως τεράστιος αριθμός από τους επιτυχόντες του προπέρσινου ΑΣΕΠ μένει εκτός διοριμών.
Γκουχ... την ίδιαν στιγμή φυσικά οι διορισμοί άνευ ΑΣΕΠ στο ευαγές ίδρυμα της Βουλής συνεχίζονται, αλλά ποιος τους χέζει τους καθηγητές; Το θέμα είναι να βολέψουμε τους αχρήστους για τους οποίους κάθε τρεις και λίγο οδύρεται και σχίζει τα ιμάτιά του ο κύριος Πετσάλνικος...
Αλλά ας μην φέρνουμε στο μυαλό μας τους φρικτά βασανιζόμενους κι αδικημένους υπαλλήλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κι ας μείνουμε στους καθηγητές, όπου όντως κατά πως φαίνεται υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε οι αποσπάσεις προς "κέντρο" ήταν τόσες πολλές όλα αυτά τα χρόνια που ξαφνικά γέμισαν όλα τα νησιά και τα χωριά, ή που το εξαιρετικά ιδιοφυές σχέδιον αυτής της ιδιοφυεστάτου πολιτικού, κυρίας Διαμαντοπούλου, είναι αντί για μονίμους καθηγητές να την βγάλει με ωρομισθίους, οι οποίοι θα λαμβάνουν μόλις το 1/3 του μισθού κι αυτό μετά από κάτι μήνες! Και μάλιστα το καλό είναι διπλό, αφού όσο αργήσει να απορροφήσει τους από πρόπερσυ επιτυχόντες, άλλα τόσα χρόνια θα καθυστερήσει να ξανακάνει ΑΣΕΠ, έτσι; Κι εδώ που τα λέμε, δεν μου φαίνεται περίεργο κάτι τέτοιο: εδώ έχουν κόψει την σύνταξη της μάνας του κυρίου Παπακωνσταντίνου (κατά δήλωση του ιδίου), δεν θα έριχναν τσεκούρι στους αδιορίστους; Αστεία πράγματα... Κι εξάλλου μην λέμε ότι θέλουμε: σοσιαληστές μας κυβερνούν, αν δεν σκεφτούν αυτοί τον κόσμο ποιος θα τον σκεφτεί; Σωστό κι αυτό.

Την ίδιαν στιγμή έγινε και η σύσκεψη κορυφής ανάμεσα στον εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού οργανου των εκλεγμένων πολιτικών, κύριο Παπακωνσταντίνου, και την κυβέρνηση εξορίας της χώρας, την τρόικα. Η τρόικα δήλωσε τόσο εξαιρετικά κι ασύλληπτα ικανοποιημένη που απαίτησε και νέα μέτρα μέσα στον Σεπτέμβριο σε κάποιους τομείς (όπου ντάξει, στα ανοικτά επαγγέλματα δεν έχουν κι άδικο εδώ που τα λέμε). Κι ενώ η προ μηνός (και κάτι ψιλά) δήλωση του κυρίου με το όνομα δεξιού εξτρέμ Όλι Ρεν εξακολουθεί ν'αντηχεί στ'αφτιά μου (ότι "εκλογές ξεχάστε τες"), εντύπωση μου προκάλεσε η απορία του εκπροσώπου των συνδικαλιστών των εκλεγμένων πολιτικών, κυρίου Παπακωνσταντίνου, για ποιον λόγο τα έσοδα είναι μειωμένα παρόλο που το κόψιμο αποδείξεων πάει καλά. Προφανώς ο κύριος εκπρόσωπος λόγω φόρτου εργασίας (σ.σ. γι'αυτό και τους έδωσε εντολή ο Γιωργάκης να πάνε για διακοπές να ξεκουραστούν εν όψει της δύσκολης συνέχειας άλλωστε) δεν έχει προλάβει να κάνει μια βόλτα στις αγορές (δεν μιλάω για τα ευαγή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για τις κανονικές λέω) όπου τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μάλιστα -επειδή έχω επαφές με το εμπόριο- έχω διαπιστώσει ότι πολλά μαγαζιά ετοιμάζουν ήδη λουκέτο για την επομένη της λήξης των εκπτώσεων με την ελπίδα ότι κάπως θα έχουν μετριάσει την ήδη γενόμενη καταστροφή, έχοντας ήδη απολύσει κόσμο και κοσμάκη μπας κι επιβιώσουν. Και παράλληλα την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα μαγαζιά που είναι απλώς ανοικτά βαράνε μύγες μόνο και μόνο για να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια κίνηση μέσα σε αυτά. Και κατά τα λοιπά, την ίδιαν στιγμή που η μητέρα του εκπροσώπου σύμφωνα με δική του δήλωση δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αφού οι πλουσιοπάροχα αμοιβώμενοι εργαζόμενοι αυτής της χώρας (δημόσιοι τε και ιδιωτικοί) καθώς και οι βδελυροί συνταξιούχοι που έχουν γδάρει τα ταμεία ανοίγουν τον έναν λογαριασμό μετά τον άλλον για να επενδύουν τα λεφτά που αποταμιεύουν. Και όμως, ο κύριος Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί δεν πάνε καλά τα έσοδα. Κάτσε να δεις μεγάλε στο Β' εξάμηνο πως θα έχουν πάει τα έσοδα, κι έλα να το ξανασυζητήσουμε και τότε, μιας και μέχρι τότε η ανεργία θα έχει πιάσει χρώματα άνω του κοκκίνου. Αν κι εσύ έτσι όπως σε κόβω, πάλι με την απορία θα είσαι ακόμη και τότε...
Το θέμα είναι όμως κάπου αλλού: αυτό το "γιατί δεν πάνε καλά τα έσοδα" κάτι μου θύμιζε και δεν μου ερχόταν με τίποτε. Μετά από ώριμη σκέψη όμως κατάφερα να το θυμηθώ: είναι το σύγχρονο αντίστοιχο του "γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι" του πάλαι ποτέ Λουδοβίκου ΙΣΤ' στο θεματάκι που είχε τεθεί ότι "ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει". Αυτό που φοβάμαι ιδιαιτέρως -και δεν κάνω πλάκ αεν προκειμένω- είναι ότι αν εξαιρέσουμε την γκιλοτίνα, μάλλον προς την ίδια κατάληξη την βλέπω την ιστορία και πιθανώς στο όχι ιδιαίτερα μακρινό μέλλον κιόλας.

Την ίδιαν στιγμή κάπου πήρε το μάτι ότι ολοκληρώθηκε και η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι βγήκαν μόλις εφτακόσιες κάτι χιλιάδες, με τον αστερίσκο ότι δεν συνυπολογίζονται οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ οι οποίοι δεν απεγράφησαν (ενώ μέρος των άλλων δεν απεγράφη μέσω ίντερνετ). Μην είσθε αφελείς και τολμήσετε να διερωτηθείτε γιατί, αγαπητές κι αγαπητοί: αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι διά να απογραφούν, είναι το βαθύ ελληνικό κράτος. Δεν ακούσατε φερειπείν τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην ΔΕΗ; Ο άνθρωπος το είπε ξεκάθαρα: αν η κυβέρνηση τολμήσει να πουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ στους ξένοι, οι εργαζόμενοι που σέβονται πάνω απ'όλα τον καταναλωτή θα γαμήσουν το σπίτι του ιδίου καταναλωτή με ασταμάτητες διακοπές ρεύματος μέχρι η κακή κυβέρνηση να βάλει μυαλό. Ξεκάθαρος κι ευθύς, οφείλουμε να του βγάλουμε το καπέλο, πάνω απ'όλα ο καταναλωτής. Τώρα -για να επανέλθουμε και το αρχικόν- πόσοι θα γίνουν οι δημόσιοι αν συνυπολογιστούν οι των ΔΕΚΟ, δεν έχω ιδέα. Πάντως πολύ φοβάμαι ότι θα πιάσουν βαθύ κόκκινο, κάπως σαν τα οικονομικά των δήμων της χώρας ένα πράγμα. Ουπς, πιπέρι στη γλώσσα... Τώρα το μάθαμε κι αυτό: τόσα χρόνια ξέραμε ότι οι δήμοι είναι οι φορείς δημοσίας διοίκησης με την υγιέστερη οικονομία. Βέβαια πως να μην κατρακυλήσουν και τα οικονομικά της ρημάδας της ΤΑ; Εδώ κάπου πήρε το μάτι μου ότι σε κάποιον οργανισμό άνω του 50% του προσωπικού ήταν τμηματάρχες και προϊστάμενοι. Όχι, η φήμη ότι το υπόλοιπον του προσωπικού απουσίαζε σε κανονική άδεια ελέγχονται ως κακοήθεις και ανακριβείς. Και όλα αυτά την ίδιαν στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως με τα κομβία του υποκαμίσου να είναι έτοιμα να σκοτώσουν άνθρωπο διά εκτοξεύσεως εξακολουθεί να βαθμολογεί τους περισσότερους υπουργούς με βαθμό υπό της βάσεως και διερωτώμαι εγώ ο αφελής: καλοκαίρι έχουμε ήδη, ενώ οι εκλογές ήταν τον Σεπτέμβριο. Πόσο άλλο κάτω από τη βάση πρέπει να πάρουν πια για να μείνουν στην ίδιαν τάξη; Μέχρι κι εκεί όμως κομματικό βύσμα; Έλεος πια...

Όμως η αλήθεια είναι ότι πλέον μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, αφού η κυβέρνηση θα θεσπίσει νόμο προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στα δώρα των υπουργών, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι τα δώρα αξίας άνω των 250 ευρώ θα επιστρέφονται -και ξέρετε πολύ καλά πως όταν η κυβέρνηση μιλάει για διαφάνεια το εννοεί και κυρίως το πράττει. Δάκρυα συγκίνησης κύλησαν από το πρόσωπό μου. Βέβαια προφανώς αυτός ο νόμος όσο περισσότερες περιπτώσεις πιάσει τόσο λιγότερες θα είναι και οι πιθανότητές του να εφαρμοστεί, αλλά ας μην το κάνουμε και θέμα ντε. Εξάλλου γνωρίζουμε όλοι μας ότι οι πολιτικοί μας είναι εντιμότατοι με κοντά χέρια και δεν παίζουν ποτέ παιχνίδια. Απλώς τα δεκάδες σκάνδαλα που έχουν σκάσει για την πάρτη τους είναι συκοφαντικές κακοήθειες που θα απεδείκνυε η Δικαιοσύνη ούτως ή άλλως εάν λίαν συμπτωματικώς δεν είχαν παραγραφεί από εκείνο το (κατά τα λοιπά κατάπτυστο έως και για το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων) άρθρο περί βουλευτικής ασυλίας το οποίο μεριμνεί διαχρονικά για τέτοιες περιπτώσεις καλού-κακού. Αλλά κατά τα λοιπά, όταν οι πολιτικοί μας λένε κάτι ξέρουμε και ότι το εννοούνε και ότι το κάνουν. Βέβαια, εδώ που τα λέμε δεν είδα να υπάρχει σχετική μέριμνα για τις περιπτώσεις των υπερακτίων εταιριών (ελληνιστί off shore) και το λέω αυτό διότι στο μυαλό μου στροβιλίζει η περίπτωση του συντρόφου Άκη και τα όσα έσκασαν μύτη εσχάτως περί της υπερακτίου του εξαδέλφου του η οποία λίαν συμπτωματικώς είχε και την ιδιοκτησία της κυρίας οικίας του ενώ ταυτοχρόνως κάτι διάβασα για πάρε-δώσε με τη μο*νή Βατοπεδίου κλπ. Αλλά όλα αυτά είναι συμπτώσεις ή σκευωρίες, άσε που προφανώς έχουν παραγραφεί κιόλας οπότε κακίστως μας απασχολούν.

Κατά τα λοιπά θέλω να σας καθυσηχάσω διαβεβαιώνοντας ότι όλα βαίνουν καλώς. Αφού το λένε οι πολιτικοί μας, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Άλλωστε, τι κι αν το ελληνικό κράτος βροντοφωνάζει -ορθώνοντας ανάστημα- ότι δεν θα προβεί σε στάση πληρωμών; Σημασία έχει να το λέει, ακόμη κι ας το έχει ξεκινήσει ήδη (ΦΠΑ εμπόρων, μισθοί σε δήμους, Υγεία κλπ, κλπ, κλπ). Τι σημασία έχει να λένε ότι πασχίζουν για το μέλλον του τόπου όταν ο κόσμος βαλτώνει; Σημασία έχει τι λένε, όχι τι κάνουν. Και πάει λέγοντας. Διότι όπως λέει και η παροιμία, Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του. Θα προσέθετα, μήτε και τις πρακτικές του.
Χαίρετε και καλά μπάνια.

2 σχόλια:

sonora είπε...

Τι καιροί,κ'αυτοί!!!ούτε μια ψευδαίσθηση δεν μπορούν να συντηρήσουν.

Hades είπε...

Κάθε άλλο, εμένα όλα με ψευδαίσθηση μου μοιάζουν. Βλέπεις κανάν πολιτικό στη φθυλακή για παράδειγμα; :)