Σελίδες

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Χρόνια πολλά αδέλφια, ζήτω η εθνική μας εορτή!

Ζήτω η επαίτειος της 21ης Απριλίου! (η ορθογραφία, σωστή)
Ζήτω η Δημοκρατία που με κόπο χτίσαμε!

Πως είπατε; Τι προκλητικός τίτλος; Σιγά που σας σκανδάλισα κιόλας, ρε... Σιγά τον πολυέλαιο...
Εδώ μέχρι κι ο πρωταίτιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος "Ζήτω η Δημοκρατία" έλεγε (το ηχητικόν ντοκουμέντο στο 17:14, για την ώρα δεν έχωκαταφέρει να το βρω αλλιώς). Αυτό δεν είναι που μετράει σε αυτήν τη χώρα; Το τι λές, όχι το τι κάνεις. Αν κάνεις απλά, συνήθως δεν σε μαθαίνει κανείς, κι αν σε έχει μάθει, κανείς δεν σε θυμάται όπως πρέπει. Απλά πράγματα. Αν όμως λες, λες, λες, λες, όπως είχε πει και ο Γκαίμπελς, ε, όλο και κάτι θα μείνει στο τέλος...



Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που μου έχει πει ο πατέρας μου, ο οποίος επί χούντας σπούδαζε στα ΣΕΛΕΤΕ, στο τμήμα Μηχανολογίας.
Κάποια στιγμή κι ενώ η χούντα είχε ρυθμίσει κάποια θεματάκια που την ενδιέφεραν άμεσα (πχ εξορίες αντιφρονούντων, τρομοκράτηση πολιτών, διορισμοί δικών της ανθρώπων σε θέσεις ενδιαφέροντος κλπ) αποφάσισε να το παίξει δημοκρατική. Διεμήνυσε, λοιπόν, ότι θα επέτρεπε να γίνουν φοιτητικές εκλογές για να εκφρασθεί ελεύθερα ο κόσμος (ήτοι οι φοιτητές). Στα ΣΕΛΕΤΕ που φοιτούσε ο πατέρας μου, οι περισσότεροι φοιτητές ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία διότι πήγαιναν κυρίως για άλλους λόγους να φοιτήσουν εκεί (πχ από το να πάρουν κάποιο χαρτί που να τους βοηθήσει ακόμη και να μπαρκάρουν ει δυνατόν μέχρι δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο κλπ. Πάντως για καθηγητές πήγαιναν λίγοι τότε.). Ως εκ τούτου, επειδή δεν ήταν ακριβώς πιτσιρικάδες (στην καλύτερη περίπτωση ξεκίναγαν από άνω των 35) είχαν και αντίστοιχες αντιδικτατορικές ανησυχίες (όπως βέβαια υπήρχαν και τα χουντόμουτρα, έτσι;). Καθώς λοιπόν ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για τςι φοιτητικές εκλογές οι οποίες ήδη είχε γίνει γνωστό ότι θα ήταν οι πρώτες δημοκρατικές στην Ελλάδα μετά την "εθνοσωτήριο Επανάστασι" οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία! Στην συνέχεια λοιπόν που έπρεπε να εκλεχθεί πρόεδρος και γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, έσκασε μύτη το μπιλιετάκι: πρέπει να βγει πρόεδρος κάποιος Σαρα**ιώτης (εαν θυμάται σωστά τα ονόματα, μιας κι έχουν περάσει και κάμποσα χρόνια), τους διεμήνυσε ο διευθυντής της Σχολής που ήταν απόστρατος αντιστράτηγος. Έλα όμως που οι άλλοι ήθελαν να βγάλουν κάποιον Πολίτη. Έγιναν οι αρχαιρεσίες και προέκυψε ...Πολίτης.
Αμέσως ανακαλύφθηκαν βέβαια κάποιες παρατυπίες κατά τις αρχαιρεσίες με αποτέλεσμα η εκλογή προέδρου και ΓΓ να έπρεπε να επαναληφθεί μετά από λίγες ημέρες, κατά τις οποίες η διοίκηση προσπάθησε να βοηθήσει το διοικητικό συμβούλιο των φοιτητών να κατανοήσει ότι έπρεπε να ψηφίσει υπέρ του εκλεκτού της, με αμιγώς... ορθολογικά επιχειρήματα (δεν πιστεύω να πήγε πουθενά αλλού το μυαλό σας! Αυτό έλειπε...). Λίγες μέρες μετά λοιπόν οι αρχαιρεσίες επαναλήφθησαν φέρνοντας το ίδιο αποτέλεσμα: Πολίτης. Εννοείται ότι το διοικητικό συμβούλιο διαλύθηκε, η ιδέα περί ελευθέρων εκλογών εγκαταλήφθηκε από τη χούντα και οι εκλογές θεωρήθηκαν οριστικά κι αμετάκλητα ως μη γενόμενες. Ως απόρροια αυτών ο "διευθυντής" της Σχολής φώναξε τον πατέρα μου στο γραφείο του για να δει ποιος είναι αυτός ο πιτσιρικάς φασαριόζος που του δημιούργησε τόσο μεγάλο πρόβλημα (μιας και στους πιο μεγάλους δεν πολυέπιαναν οι φοβέρες):
-Εσύ είσαι ο τάδε; (του είπε)
-Εγώ είμαι. (του απάντησε ο πατέρας μου)
-Φαντάρος έχεις πάει;
-Όχι.
-Καλώς. Εμείς θα τα ξαναπούμε τότε. (η πολλά υποσχώμενη απάντηση)

Για την ιστορία να πω ότι θητεία έκανε στην αεροπορία όπου αν εξαιρέσουμε αυτά που τράβαγαν όλοι οι φαντάροι, τελικώς μάλλον τον είχαν ξεχάσει διότι εντός χούντας έκανε και τη θητεία του. Ευτυχώς δηλαδή.

Θα μου πείτε γιατί τα λέω όλα αυτά;
Χμ, για μάλλον πολλούς λόγους.
Ένας ας πούμε είναι ότι έχουμε ξεχάσει πως ο πρωταίτιος Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε προκηρύξει εκλογές το 1973. Φυσικά τις είχε προκηρύξει υπό την έννοια ότι θα τις προκήρυττε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.



Κάπως έτσι δεν ήταν και το προηγούμενο διάστημα που βιώσαμε; Κάντε λίγη υπομονή ακόμη, και εκλογές από βδομάδα σε βδομάδα, και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία κλπ. Σε σημείο να μην το πιστεύουμε ότι τελικώς προκηρύχθησαν και όπου είναι τόσο δημοκρατικές που ήδη έχουν αρχίσει οι... συμβουλευτικές παραινέσεις ιδίως από πλευράς δανειστών ότι ή ψηφίζετε τους δύο ή διακόπτεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης άρα λεφτά τέλος. Τόσο δημοκρατικά πράγματα...



Βασικά ένας σημαντικός λόγος που τα έγραψα όλ'αυτά είναι ότι μας θεωρώ εντελώς κωμικό λαό. Διότι μόνο ως κωμωδία πλέον μπορείς να χαρακτηρίσεις το πόσο ανιστόρητοι είμαστε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι ουδέποτε συνέβησαν όσα δεν γουστάρουμε να έχουν συμβεί. Και το ακόμη πιο γελοίο είναι ότι επιμένουμε παίζοντάς το ξερόλες κι από πάνω ότι δεν είναι έτσι αλλά αλλιώς. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει να ακούμε λογίδρια περί εμφυλίου από παιδιά που τον εμφύλιο είχαν γνωρίσει μόνο οι παπούδες τους -ούτε καν οι μπαμπάδες τους. ΚΑι αναρωτιέσαι, πρωος τι η γενικότερη διαιώνιση του μίσους; Προς τι η όλη μπουρδολογία; Κάπως έτσι υπάρχει κόσμος που ακόμη ψηφίζει Ανδρέα Παπανδρέου άρα pasok, Κωνσταντίνο Καραμανλή άρα νουδού, Νίκο Ζαχαριάδη (άντε, ίσως και Μπελογιάννη) άρα ΚΚΕ. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα, δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα. Και αυτό το αίσχος το έχουμε βαφτίσει Δημοκρατία. Την ίδιαν στιγμή θαυμάζω τις τελευταίες μέρες μία σκαιά προπαγάνδα στο διαδίκτυο να κλειδώσουμε στο σπίτι την ημέρα των εκλογών τους παπούδες που θέλουν να ψηφίσουν τα δύο (πρώην ή νυν, ό,τι σας αρέσει) μεγάλα κόμματα, και παρομοίως μην τολμήσει κανείς να ψηφίσει Χρυσή Αυγή διότι θα του μαραθεί το χέρι, θα του κοπεί το ίντερνετ, θα του καεί ο υπολογιστής κλπ, κλπ. Και αυτό το πράγμα, αυτό το αίσχος το ονομάζουμε Δημοκρατία.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι στην Δημοκρατία όλοι έχουν ίσο δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, ακόμη και οι πλέον φαύλοι, ακόμη και οι βλάκες, ακόμη και οι εχθροί της Δημοκρατίας. Διότι η ποιότητα της Δημοκρατίας φαίνεται μεταξύ άλλων και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εχθρούς της. Στην αρχαία αθηναϊκή Δημοκρατία δεν είναι τυχαίο ότι οι Αθηναίοι επιβράβευαν διά νόμου τους επικριτές της Δημοκρατίας διότι έτσι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να την κάνουν ασφαλέστερη και καλύτερη. Εμείς εδώ για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λέμε το απλούστερο, κλείστε τον στο σπίτι, μην τον αφήσετε να εκφραστεί. Και φουσκώνουμε σαν παγώνια.

Για να ψηφίσει κάποιος Χρυσή Αυγή αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πολιτικό ή/και κοινωνικό φαινόμενο από πίσω. Αν υπήρχε τέτοιο ρεύμα θα το βλέπαμε σταθερά εδώ και χρόνια. Αν η Χρυσή Αυγή μπει στην Βουλή (που για την ώρα όλα δείχνουν ότι θα μπει) θα μπει με εντελώς δημοκρατικές διαδικασίες, όπως πχ αντίστοιχα στην προπολεμική Γερμανία είχε γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες Καγκελάριος και ο Χίτλερ φυσικά. Όπως τότε ο Χίτλερ είχε εκμεταλλευθεί κοινωνικά φαινόμενα που μάστιζαν τους πολίτες της χώρας του (ανεργία, πείνα, χαμηλά εισοδήματα, μαύρο εμπόριο κλπ) έτσι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εδώ. Το πρόβλημα λοιπόν δεν θα λυθεί με την προπαγάνδα κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά με την καταπολέμηση του προβλήματος εν τη γεννέση του. Μέχρι και η χούντα είχε προσπαθήσει έστω για το θεαθήναι να κάνει εκλογές κι εμείς οι μεγάλοι δημοκράτες λέμε τι; Να τις κάνουμε έτσι όπως μας βολεύει;
Και τι μας διαφοροποιεί από την χούντα τότε;

Η Χρυσή Αυγή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να αναπληρώνει την παντελή απουσία κράτους με τους δικούς της όρους. Παράδειγμα που έτυχε ιδιαίτερης χλεύης αντί να χτυπήσει καμπανάκια συναγερμού: η συνοδεία προστασίας σε ηλικιωμένους για να σηκώνουν χρήματα από ΑΤΜ. Το τι μαλακία διάβασα ιδίως στο φέηστσιμπουκ δεν περιγράφεται εύκολα: άλλος ζήταγε να προσλάβει χρυσαυγήτη για να του πλένει τα τζάμια, άλλος για για να τον βοηθάει στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, άλλος για να τον βοηθήσει σε μετακόμιση. Και την ίδια στιγμή που διάφοροι χασκογέλαγαν πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών τους, υπήρχε κόσμος που όντως ένοιωθε ευγνωμοσύνη απέναντι σε κάποιους χρυσαυγήτες, που θεωρούσε ότι όντως τους είχαν βοηθήσει. Και κάπως έτσι, με το κοινωνικό πρόβλημα να υπάρχει και να γιγαντώνεται και την ατομική ανευθυνότητα του καθενός να παίζει τεράστιο και φυσικά καταλυτικό ρόλο, η Χρυσή Αυγή άρχισε να ανεβάζει τα ποσοστά της στα δημοσκοπικά επίπεδα που έχω τώρα έχουμε δει (και που μέχρι τις εκλογές δεν θα ξαναδούμε άλλα καθ'όσον τα απαγορεύει πλέον ο νόμος). Η Χρυσή Αυγή έκανε αυτό που κάνει και η ίδια η Φύση, έκανε το απολύτως λογικό κι αναμενώμενο: βρήκε κενό κι ελλείψει άλλου "ενδιαφερομένου" το γέμισε αυτή. Σάμπως αυτό δεν κάνουμε ως λαός στα πάντα εδώ και κοντά 4 δεκαετίες; Μα με τις φωτιές στα δάση, μα με τους ημιυπαίθριους, μα με την φοροδιαφυγή, μα στα πάντα...
Εμένα θα πιάσουν μωρέ; Ο δίπλα δεν έχεις δει τι έκανε;
η αιώνια κλασσική ελληνική νοοτροπία από την οποίαν κάπως έτσι προέκυψε και το μαζί τα φάγαμε του Πάγκαλου. Αυτό ήθελε να πει εύσχημα ο χοντρός: εμείς σας αφήναμε να φοροδιαφεύγετε, εμείς σας αφήναμε να χτίζετε αυθαίρετα, εμείς σας αφήναμε να καίτε τα δάση, εμείς σας αφήναμε να κλέβετε το κράτος, εμείς σας βάζαμε παράτυπα στο δημόσιο κλπ. Κι εσείς τα αποδεχόσασταν όλα, κι ας ξέρατε ότι ήταν λάθος, ότι ήταν παράνομα. Γι'αυτό κι εμείς ως αντευχαριστώ σας κλέβαμε. Αυτό είναι το ελληνικό κράτος, αυτός ο λαός που το απαρτίζει. Είναι ο λαός που δημιουργεί κενά και τους επιτρέπει να καλυφθούν παρά φύσει.
Και αυτό ακριβώς κάνει και η Χρυσή Αυγή.

Και μη νομίζετε ότι αυτή η παρά φύσει πλήρωση του κενού δεν γίνεται σε ολόκληρη την καθημερινότητά μας. Παντού την έχουμε, απλά συνηθίζουμε να ξυπνάμε μετά από την καταστροφή, όπως πάντα δηλαδή. Θέλετε ένα απλό παράδειγμα της καθημερινότητας; Μέχρι στιγμής πολύς κόσμος λέει καλά λόγια για τον ΕΟΠΥΥ, αυτό το λοβέρδειο τερατούργημα που για να το κάνει άνθρωπος πρέπει πραγματικά να μισεί πολύ αυτόν τον λαό, και για ποιον λόγο λέει καλά λόγια; Διότι πλέον με την ενοποίηση των ταμείων μπορείς να κάνεις ό,τι εξέταση θες σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική. Η αρχική αιτιολογία ήταν φυσικα ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνουν όλα. Αντί λοιπόν να ενεργοποιηθούν όλα τα μηχανήματα, αυτά εξακολουθούν να σαπίζουν με την Δημόσια Υγεία να απαξιώνεται και οι ιδιωτικές κλινικές αρχίζουν να υποκαθιστούν παρά φύσει το κενό της ΔΗμόσιας Υγείας. Σε 2-3 χρόνια το αργότερο που τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν απαξιωθεί πλήρως, τότε ή θα μπορούν να κλείσουν ή να πουληθούν στο όνομα της κρίσης και της ύφεσης πάντοτε. Και τότε ξαφνικά η εξέταση αίματος από τα 10 ευρώ ως συμμετοχή θα γίνει 100 ευρώ μόνο του ασφαλισμένου. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει η Δημόσια Υγεία ή η Δημόσια Παιδεία, μας ενδιαφέρει όμως το εξ αναγωγής δημοσκοπικό 5% της Χρυσής Αυγής, όπως κάποτε μας ενδιέφερε το προ Δεκεμβριανών 08 δημοσκοπικό 15% του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το παλαιότερο αντίστοιχο 18% του Αβραμόπουλου με το... Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του (ΚΕΠ). Κάπως έτσι μια ζωή μας ενδιαφέρουν τα δευτερεύοντα και δεν βλέπουμε ποτέ τα πρωτεύοντα.

Δεν με νοιάζει που πάτησες σκατά πριν μπεις στο σπίτι και μου το γέμισες όλο, με νοιάζει όμως που δεν πάτησες το καζανάκι μετά το κατούρημα.
Αυτοί είμαστε.

Ανιστόρητοι, ανεύθυνοι, ανώριμοι.
Διαχρονικά.
Με άποψη επί παντός επιστητού. Μοναχά ΕΓΩ ξέρω την πραγματική αλήθεια.
Εσύ που ισχυρίζεσαι ότι κατέχεις την μοναδική αλήθεια, είσαι λάθος διότι αποκλείεται να ξέρεις την μοναδική αλήθεια. Έτσι δεν πάει;
Είσαι δημοκράτης μέγας όταν προσπαθείς να φιμώσεις τους φασίστες με κύρια αιτιολογία ότι αυτό θα σου έκαναν αν ήταν αυτοί στα πράγματα. Γι'αυτό και τους προκάμεις εσύ για να διαφυλάξεις τη δημοκρατία. Σχεδόν εκσπερματώνω μπροστά σε τέτοιες λογικές.

Ας επιστρέψουμε στην σημερινή επαίτειο όμως (πάντοτε με άλφα-ιώτα).
Ο παππούς μου (ο πατέρας του πατέρα μου) επί χούντας δούλευε στο Ακροπόλ, στη Μάρνη. Έζησε σχεδόν εκ των έσω τα γεγονότα του Πολυτεχνείου υπό την έννοια ότι πολλοί φοιτητές έμπαιναν στο ξενοδοχείο για να γλιτώσουν. Θυμάμαι που έλεγε ο πατέρας μου ότι είχαν δει τόσο ξύλο τα μάτια του που επί 3 μέρες στο σπίτι δεν είχε μιλήσει σε άνθρωπο και βασικά ουδέποτε μίλησε. Πολλά που είδε, τα πήρε μαζί του. Να υπενθυμίσω για όσους δεν ξέρουν ότι στο Ακροπόλ γυρίστηκε και μέρος του ολλανδικού ντοκυμανταίρ που είναι και από τα βασικά ντοκουμέντα (παρεμπιπτόντως σε κάποια φάση φαίνεται και ο παππούς μου μέσα). Δεν έχει σημασία να καταγράψω τι γινόταν τότε μέσα στο ιστορικό αυτό ξενοδοχείο διότι αλλού είναι το θέμα μας. Επίτηδες ανέφερα το Πολυτεχνείο για το οποίο τα έχουμε ξαναπεί (όπου παρεμπιπτόντως σχεδόν πάντοτε ξεχνάμε τα εξίσου σημαντικά γεγονότα της Νομικής η οποία όμως σπανίως μνημονεύεται διότι δεν είχε την... τύχη (κυριολεκτικά) να μπουκάρει τανκ εκεί μέσα): η σημασία του ήταν τεράστια, ως κίνηση ήταν σχεδόν ποιητική και γενικώς ήταν αυτό που ήταν και δεν χρειάζεται να το αναγάγουμε σε κάτι άλλο. Είναι γνωστό ότι το Πολυτεχνείο έγινε το 73 με χούντα Παπαδόπουλου ενώ η χούντα έπεσε το 74 και ήταν Ιωαννίδη (να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο το αγανακτισμένο και σφόδρα ανιστόρητο σύνθημε ότι η χούντα δεν τελείωσε το 73, που όντως δεν τελείωσε τότε ω, αστείοι). Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα υπήρχε κόσμος και μοσμάκης που εν συνεχεία το εκμεταλλεύθηκε πολιτικά μέχρι εκεί που δεν πήγαινε, μιας και μεταπολιτευτικά πήξαμε στους αντιστασιακούς (τόσους πολλούς που είναι ν'αναρωτιέσαι πως διάολο έμεινε 7 χρόνια πάνω η χούντα), ενώ το εκμεταλλεύθηκε και κόσμος που πιθανώς να μην ήταν καν μέσα. Αντίθετα άλλοι που ήταν μέσα με πολύ ενεργό ρόλο δεν ασχολήθηκαν ποτέ: τόσο ξύλο έφαγαν μετά την εκπομπή και τόσο πούλημα δέχθηκαν (παρεμπιπτόντως, ο ένας εξ αυτών είναι συμμαθητής και φίλος του πατέρα μου).



Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι τα σημερινά χάλια ξεκίνησαν από την κυριολεκτικά ιστορική μέρα της 21ης Απριλίου 1967 και γιγαντώθηκαν μετά την πλήρη κατάρρευσή της από την γεννιά που υποτίθεται ότι την πολέμησε, έχοντας σαν σημαία το Πολυτεχνείο που σε τίποτε δεν φταίει, όπως σε τίποτε δεν φταίει και η ιστορική ματωμένη σημαία να είναι έρμαιο της κάθε κομματικής και ανιστόρητης νεολαίας. Αυτό όμως είναι το κράτος, όπως και η σημαία του Πολυτεχνείου: ιδιοκτησία κάποιου που όλοι θα ήθελαν μερτικό. Όταν, λοιπόν, το μυαλό σου είναι συνέχεια στη μάσα, δημιουργούνται οι συνθήκες για κάθε λογής πολιτική ανωμαλία, μία εκ των οποίων είναι φυσικά και η ενδεχόμενη είσοδος της Χρυσής Αυγής στο Κοινοιβούλιο, γεγονός αρκούντως γελοίο από μόνο του και που δείχνει το ποιόν του λαού, αφού αρκεί να αναλογιστείς τι έχει τραβήξει αυτός ο λαός από τους ΝΑΖΙ για να καταλάβεις ότι τέτοιο κόμμα δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν, πόσω δε μάλλον να μπαίνει και στο κοινοβούλιο. Όμως ακόμα κι αυτή η πολιτική ανωμαλία στηρίζεται σε πλήθος από άλλες πολιτικές ανωμαλίες οι οποίες κακά τα ψέματα και πολύ μεγαλύτερες είναι αλλά και σε χειρότερα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν, και αυτό είναι το απείρως χειρότερο.

Και τα τελευταία 2 χρόνια με χειρότερο το 2011 ως τις μέρες μας, παρακολουθήσαμε πλήθος από πάσης φύσεως εκτροπές με κυριότερες τις συνταγματικές. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει  ψήφο εμπιστοσύνης και μετά διαλύει τη Βουλή. Επί μήνες μας κυβερνά διορισμένος πρωθυπουργός. Νόμοι περνάνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος παρά τις αναρίθμητες παραγράφους και άρθρα τους. Αντισυνταγματικές σκιές στις περισσότερες διαδικασίες. Και το ξύλο μετά των δακρυγόνων άφθονο, να προσφέρεται αφειδώς σε κάθε δημόσια διαδήλωση. Είχαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος επικαλέστηκε τάχα μου φόβο στρατιωτικού πραξικοπήματος και εντός και εκτός συνόρων προκειμένου να αποσταθεροποιήσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη με το δημοψήφισμά του και για να γίνει πιστευτό, ακολούθησαν τάχα μου και αρκετά εκτεταμένες κρίσεις αξιωματικών για να αποδείξουν ότι έγινε εξυγίανση α λα τούρκα και σχέδιο βαριοπούλα my ass, και με ποιο πρόσχημα; Ότι στην Σχολή Ευελπίδων μερικοί μαθητές φέρονται να τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η Δημοκρατία μας κινδύνευσε από μερικούς φοιτητές στρατιωτικής σχολής. Η δύναμη του πραξικοπήματος ακόμη και ως θεωρία. Να παίρνεις φόρα και να κοπανάς το κεφάλι σου σε τοίχο.

Τότε όμως, το 67-74, είχαμε χούντα. Είχαμε στρατιωτικούς που είχαν καταλύσει το Σύνταγμα και το πολίτευμα. Βέβαια ακόμη και σ'αυτό ανιστόρητοι είμαστε διότι δεν ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα ήταν λίγοι οι επίορκοι στρατιωτικοί. Τόσο η αεροπορία είχε μείνει (ως τάχα μου το σώμα ελίτ ένεκα πιλότων) πιστή στον Βασιλιά, ενώ το Ναυτικό είχε να επιδείξει σε γενικές γραμμές έντονη αντιδικτατορική δράση με αποκορύφωμα το λεγόμενο Κίνημα του Ναυτικού και την "Ανταρσία" του αντιτορπιλικού Βέλος, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν παντού και χουντόμουτρα.



Ακόμη κι έτσι όμως, είναι απολύτως λογικό να κάνουμε λόγο για χούντα των Συνταγματαρχών, διότι τέτοιοι ήταν. Συνεπώς για τότε ξέραμε τι συνέβαινε. Και τότε ήξεραν. Όντως ισχύει αυτό που λένε ότι τότε κοιμώνταν με ξεκλείδωτες τις πόρτες και ανοικτά παράθυρα διότι πολύ απλά, η χούντα μπορούσε να σε μαζέψει ανά πάσα στιγμή και για ψίλου πήδημα. Δεν απαιτείτο να ήσουν κουμμουνιστής. Αρκεί να σε κάρφωναν ότι ήσουν. Οπότε πόσοι ήταν οι παλαβοί να κυκλοφορούν ανέμελοι βραδιάτικα νομίζετε; Παράλληλα τότε το ξύλο έπεφτε πολύ σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ οι δημόσιες εκδηλώσεις επιτρέπονταν μόνο όταν ήταν ελεγχόμενες. Και ούτω καθεξής.

Τι έχουμε σήμερα που δόξα τω θεώ έχουμε δημοκρατία;
Το Σύνταγμα έχει καταστεί κουρελόχαρτο όπως και τότε επί χούντας. Η πλατεία Συντάγματος έχει καταστεί σχεδόν άβατον και οι διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου εχθρικά. Τα ΜΑΤ και οι λοιπές δυνάμεις έχουν αντικαταστήσει τους τότε βασανιστές και δη προς το μαζικότερον και το δακρυγονέστερον. Το παρακράτος εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει, τους βλέπουμε σε κάθε διαδήλωση έτοιμους για δράση, τους βλέπουμε ανάμεσα σε αστυνομικούς, τους βλέπουμε έτοιμους να χτυπήσουν πισώπλατα. Τότε ο κόσμος δεν είχε το δικαίωμα να κυκλοφορεί επειδή το απαγόρευε η χούντα. Σήμερα ο κόσμος δεν κυκλοφορεί επειδή η κυβέρνηση νομοθέτησε έτσι ώστε να του κλέψει (κυριολεκτικά ή μεταφορικά, πάρτε το όπως θέλετε) τα λεφτά. Έχει κάποια διαφορά; Σάμπως δεν ήταν αμφότερες χούντες ξενόφερτες;

Καθόμαστε και προσπαθούμε τις όποιες διαφορές αγνοώντας και τις αιτίες και τα αποτελέσματα.
Ούτως ειπείν, της κοντής ψ*λής οι τρίχες της έφταιγαν. Έχουμε επιτρέψει να πέσουμε θύματα της κανιβαλιστικής προπαγάνδας, ο ένας να τρώει τις σάρκες του άλλου επειδή απλώς έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε μια ζωή.

Για όσους θεωρούν ότι δεν τα ξέρουν όλα, παραθέτω δύο ενδιαφέροντα βίδεα: ένα όχι πολύ γνωστό ντοκυμανταίρ σχετικά με τη δίκη των πρωταιτίων και την ανακοίνωση από τη φυλακή του πρωταιτίου αναφορικά με την κάθοδο της ΕΠΕΝ στις εθνικές εκλογές. Αμφότερα άγνωστα ντοκουμέντα. Το πρώτομ αν το παρατηρήσετε προσεκτικά, θα πάρετε πολλές πολύτιμες πληροφορίες. Το δεύτερο προσπαθήστε να το δείτε όπως έβλεπε τα πράγματα ο πρωταίτιος. Αν το επιτύχετε, εκτιμώ ότι θα καταλάβετε αρκετά. Οι ήδη γνώστες ας μην μπουν καν στον κόπο να το δουν. Τα ξέρουν ήδη όλα και κακώς έφτασαν ως εδώ κάτω.





Τι λέγαμε αρχικά λοιπόν; Ότι σε αυτήν τη χώρα σημασία έχει το τι λες.
Ο Σαμαράς πχ είπε ότι δεν θα συνεργαστεί σε καμία περίπτωση με το pasok.
Ο Βενιζέλος πχ λέει ότι η πρώτη θέση είναι εφικτή.
Αμφότεροι θέλουν να μας βγάλουν από την κρίση στην οποίαν μας έσυραν με τις δικές τους ψήφους.
κλπ, κλπ, μπλα μπλα μπλα, κοκ, κοκ...

Τήρησε ποτέ κανείς σε αυτήν τη χώρα τον λόγο του; Ποτέ.
Αν ήθελαν να κάνουν κάτι δεν θα νομοθετούσαν υπέρ του Λαού; Θα το έκαναν. Δεν θα έστελναν τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη; Θα το έκαναν. Άρα τι μετράει; Το τι λένε; Ή το τι κάνουν; Μέχρι και ότι κόπτονται για τον λαό λένε. Θα τους πιστέψουμε;

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα διότι εμείς το επιτρέπουμε.
Χρόνια πολλά λοιπόν, διότι στην χούντα οφείλουμε τη σημερινή μας Δημοκρατία.
Να τη χαιρόμαστε.

21 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ρε συ αν τρώω δέκα λεπτά για ένα κείμενο και άλλα 20 για θυμηθώ τι έλεγε επάνω...

Συμφωνώ με το κείμενο. Λόγω της ημέρας ας σημειώσω μονο πως η 21η Απρίλη δεν είναι μέρα ανάμνησης, αλλά περισυλλογής. Η σημερινή μέρα πρέπει να οριστεί σαν η μέρα ανάμνησης των συνεχών κινδύνων που απειλούν τη δημοκρατία. Άλλοτε από τα όπλα εσωτερικού εχθρού, άλλο εξωτερικού, άλλοτε από το χρηματιστηριακό κεφάλαιο κι άλλοτε από τη δική μας επανάπαυση.

Hades είπε...

Είναι επειδή δεν έχεις καραφέρει να πιάσεις τον ειρμό με τον οποίον γράφω! Ντάξει, πλάκα κάνω, Δείμε. Είναι δύσκολα τα κείμενά μου επειδή είναι και μακροσκελή και αναφέρουν συνήθως πολλά πράγματα. ΤΟ θέμα είναι ότι δεν προλαβαίνω να τα γράφω όλα σε ξεχωριστά.

ΘΑ μπορούσαμε την σημερινή να την αναδείξουμε σε ημέρα που γιοράζουμε το πόσο ανιστόρητοι είμαστε και ντεμέκ πολιτικοποιημένοι όπως θα λέγατε κι εσείς εκεί πάνω! ;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε αυτό το τελευταίο δεν έχεις άδικο.

Πάντως είναι εύκολο να τα σπας τα άρθρα και να προγραμματίζεις να βγαίνουν πχ ανά δύο μέρες για όλο για το ΣΚ...

Hades είπε...

Το'χω δοκιμάσει αυτό με τις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θυμίζει μπαγιάτικο φαγητό. :)
Εντωμεταξύ ξέρεις ποια είναι η πλάκα; Ιδίως την πρώτη χρονιά που δημοσίευα κατά ριπάς, μου την έλεγε ο zaphod ότι δεν προλάβαινε να με διαβάζει! :):)

αθεόφοβος είπε...

Θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια στο σημερινό σου σεντόνι αλλά τότε θα έπρεπε να γράψω ένα νέο ποστ!
Γι αυτό θα περιοριστώ σε τρεις παρατηρήσεις.
Ο πατέρας σου υπηρέτησε στην αεροπορία γιατί είχε προφανώς περάσει από το περιοδεύον πριν την χούντα και δεν είχε χαρακτηριστεί τότε σαν αριστερός.
Υπήρξαν πάντως ορισμένοι που τους είχε σταμπάρει η ασφάλεια ή βρέθηκαν μερικοί καλοθελητές να τους καρφώσουν που ενώ είχαν πάει στην αεροπορία τους άλλαξαν και τους μετέφεραν ως φαντάρους στο στρατό σε εκλεκτές ειδικότητες όπως μουλαράδες!
Η άλλη παρατήρηση αφορά το ξενοδοχείο Ακροπόλ που τον καιρό του παππού σου ήταν εξαιρετικό,μόνο που είναι στην Πατησίων απέναντι από το Εθνικό Μουσείο και όχι στην Μάρνη που είναι ο διπλανός λοξός δρόμος.
Τέλος αυτό που έγραψες πως :
...οι ιδιωτικές κλινικές αρχίζουν να υποκαθιστούν παρά φύσει το κενό της ΔΗμόσιας Υγείας
δεν ισχύει γιατί και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφ΄ενός από τις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο,αφ ετέρου δε γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά όσοι ιδιωτικά πληρώνουν από την τσέπη τους.
Εργαζόμενοι σε αυτά τώρα πήραν έναντι της μισθοδοσίας τους τον μισθό του Ιανουαρίου.

egwOidios είπε...

στην ερώτηση σου : τι μας διαφοροποιεί από την χούντα ;
η απάντηση είναι απλή :
η χούντα ''βασ΄νιζε'' τους πολίτες εν κρυπτώ (στην ΕΑΤ-ΕΣΑ ή αλλαχού) ,ενώ τώρα τους βασανίζουν φανερά:http://youtu.be/31vWtF6rs2g

pølsemannen είπε...

Λοιπόν, όχι μόνο τους γέρους και τις γριές να κλειδώσουμε τις 6-5-12, αλλά το σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Πρωθυπουργό και μάλιστα φρεσκοπαντρεμένη, έχουμε. Την Χριστίνη Λαγάρδ.

Όσο για το παρά φύσιν... Ρεσέ, τυχαίο είναι που στο εξωτερικό, λένε το "από πίσω", "Ελληνικό";

Φτηνοί στο αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα κατά τις παραδόσεις.

Paris είπε...

Θα έλεγα ότι στο θέμα με τη Χρυσή αυγή υπεραπλουστεύεις με τις ερμηνείες που δίνεις.
Καταρχήν μπορούμε να το δούμε με μια άλλη οπτική: αν θέλουμε μπορούμε να ορίσουμε τα φασιστικά κόμματα ως μέρος οργανωμένου εγκλήματος και όχι ως πολιτικά μορφώματα.
Αν π.χ η μαφία δημιουργήσει μια σελίδα στο Ιντερνετ και εκφράζει τις θέσεις της αυτό την καθιστά αυτόματα πολιτικό σχηματισμό και άρα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές;

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν η Χρυσή Αυγή βρήκε κάποιο κενό δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί αυτό το κενό δεν καλύπτεται από τον Σύριζα ή απο τους Οικολόγους ή από Φιλελευθερους; Υπάρχει κάποιος φυσικός νόμος σαν της βαρύτητας που λέει ότι τέτοια κενα όταν υπάρχει (ανεργία, πείνα, χαμηλά εισοδήματα, μαύρο εμπόριο) καλύπτονται από το φασισμό;
Δλδ αν εγώ ιδρύσω ένα κόμμα γιατί να μη στραφούνε όλοι σε μένα;

Σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουνε ΧΑ δεν υπάρχει καμία απολύτωνς δικαιολογία ακόμη και αν επρόκειτο για γονέα που θα έβλεπε το παιδί του να πεθαίνει από την πείνα. Ειδικά από τη στιγμή που το παρελθόν και το παρόν έχει δείξει τι σημαίνει ναζισμός.

Το παιδί της Πλατείας είπε...

ενδιαφέρον κείμενο συνμεταλά Hades βλέπω ότι η σκέψη σου δεν ειναι τόσο πολύπλοκη όσο τα παλαιότερα κείμενα σου...δεν ζούμε σε δημοκρατία των πολιτών για ένα λόγο που λέγεται Χρήμα, το πάθος για το χρήμα κάνει τον λαό παύλο τσίμα φίλε Hades.
Τόσα χρόνια πασοκ και νδ μας καλοέμαθαν με χρήμα και όταν η κακή Ευρώπη μας τα έκοψε...επαναστατήσαμε...ξέρεις γιατί είχαμε γίνει δούλοι του χρήματος και τώρα που δεν έχουμε το χρήμα για να κάνουμε την κάβλα μας άντε γεια...η χούντα έδινε και αυτή χρήμα στον λαό όπως δίνει και η μεταπολίτευση και για αυτό φτάσαμε ως εδώ...μιζέρια και οργή μας οδηγεί άνετα στην Χρυσή Αυγή που πιστευώ θα φτάσει στο 5,5% και ποιος φταίει για αυτό
Ένα σάπιο σύστημα ΜΜΕ και πολιτικής αποχαύνωσης δεξιά και αριστερά δεν έδωσαν λύσεις όπως λές και ξαφνικά βλέπεις την Χ.Α να φτάνει τρελά ποσοστά...γιατί άραγε η αριστερά δεν έχει μια ρεαλιστική πρόταση εξουσίας?
Μην ακούς βέβαια τις λαλακίες του Αλέξη Τσίπρα που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ο μόνος αληθινός πεφωτισμένος ηγέτης(36 ετών και την έχει δει ο Σωτήρας της Ελλάδα...άραξε ρε μεγάλε εδώ παίζει ακόμα μουσική ο 70χρονος Mick Jagger και σπέρνει εσύ ακόμα δεν έφτιαξες δεύτερο δίσκο και την είδες γαμάω...
Σοβαρότητα δεν υπάρχει σε επίπεδο η δημοκρατία όπως είχε πει ο Ισοκράτης

Πως γίνεται να επαινούμε και να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε η αιτία τόσων κακών και σήμερα φαίνεται να πηγαίνει προς το χειρότερο; Πως γίνεται να μην φοβόμαστε ότι, αφού η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, δεν θα καταντήσουμε σε κατάσταση ακόμα πιο άσχημη από την εποχή εκείνη;

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (αναφέρεται στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Κλείνω με ένα metal κομμάτι αφιερωμένο φιλε Hades επειδή ζούμε σε black metal εποχές(θα επιλέξω κάτι επικό επειδή γουστάρω κυρίως epic και power ειμαι και λίγο αισιόδοξως και όχι υπερ της μαυρίλας)
http://www.youtube.com/watch?v=2BYID9qwl4U

Panos Konstantinidis είπε...

Έχει κάποια διαφορά; Σάμπως δεν ήταν αμφότερες χούντες ξενόφερτες;

Μάλιστα. Εσύ δηλαδή ανάμεσα σε πραξικόπημα και κατάλυση της Δημοκρατίας από τη μία και δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση από την άλλη δε βλέπεις καμία διαφορά. Οκ, λογικό.

Hades είπε...

Κατ' αρχήν προς όλους, τις απολογίες μου για την καθυστέρηση, αλλά υπήρχε ανωτέρα βία...

@αθεόφοβο
Θα προτιμούσα το σενδόνι, για να'μαι ειλικρινής! :)
Στο διά ταύτα, δεκτή η ένσταση περί της Πατησίων όπως σαφώς και βρίσκεται η κύρια είσοδος του Ακροπόλ. Από συνήθειο πάντοτε αναφέρω τη Μάρνη διότι συνήθως ο πατέρας μου από εκεί μπαινόβγαινε.
Όσον αφορά τη θητεία, λοιπόν θα σου πω το εξής: ο πατέρας μου δεν χρειαζόταν να είναι αριστερός την συγκεκριμένη εποχή για να τον σταμπάρουν. Αρκούσε και μόνο που τον είχαν για σίγουρη ψήφος υπέρ του βαλτού της χούντας και δεν τους καθόταν με τίποτε. Πέραν τούτου, δεν ήταν ποτέ αριστερός, τουλάχιστον ως προς τη ταμπέλα. Ήταν πάντοτε αυτό που θεωρούσε το σωστό. Το ότι δεν τον περιποιήθηκαν μετά, ακόμη και ο ίδιος δεν το κατάλαβε ποτέ. Όχι ότι τον στεναχώρησε ιδιαίτερα βέβαια.

Ως προς τη δημόσια υγεία θα διαφωνήσω, παρόλο που αυτό που λες δεν είναι εντελώς λάθος. Τι εννοώ: ναι, αυτοί που πληρώνουν ιδιωτικά έχουν μειωθεί, όμως έχει αυξηθεί το κοστολόγιο των εξετάσεων αφενός, αφετέρου ακόμη κι αν καθυστερούν οπι πληρωμές του δημοσίου, αυτές πάντα έρχονται. Πιο λιανά επειδή το'χω ψάξει αρκετά: ας υποθέσουμε ότι μια απλή μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο έκανε πχ 30 ευρώ. Στο ιδιωτικό έκανε 200 ευρώ. Με τον ΕΟΠΥΥ, το κοστολόγιο έμεινε στα 200 ευρώ! Λοβερδείως σατανικό. Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά την τελείωσε την Υγεία ο Λοβέρδος.

Πάντως όσον αφορά τα περί Ακροπόλ σχόλια που σου άρεσαν, ίσως κάποια στιγμή να πούμε κι άλλα για εκείνο το βράδυ, μιας και μου έχουν μεταφερθεί αρκετά. Και τώρα που τα σκέφτομαι ανατριχιάζω. Γι'αυτό κι έχω ένα μεγάλο κόλλημα με το Πολυτεχνείο, να το αφήσουν στην ησυχία του να είναι ό,τι πραγματικά ήταν.

@egwOidios
Δεν είναι παράλογη η άποψή σου, αν και από πολλές απόψεις κάποια πράγματα ούτε καν η χούντα δεν τα έκανε (και παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανε και χειρότερα).

Hades είπε...

@polse
Υποκλίνομαι ρε! Άψογος σε όλα!
Και κουμπάρος ο Παπαδήμιος, έτσι;

@Πάρι
Αυτό που λες σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν είναι τόσο απλό, και πέραν τούτου δεν είμαι και πολύ βέβαιος αν ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Δηλαδή το Σιν Φέιν πως έγινε κόμμα νομίζεις; Η ΕΤΑ δεν έχει το Ερί Μπατασούνα (άσχετα αν υπάρχει μια μάλλον τεχνητή απομάκρυνση για ευνίόητους λόγους). O Χίτλερ κανονικότατο κόμμα ήταν δίχως να έχει προηγουμένως κρύψει τις θέσεις του. Θέλω να πω πως όταν πας να αναφερθείς στην πολιτική προφανώς είναι μπλεγμένες τέτοιες καταστάσεις.

Όσον αφορά τώρα το γιατί το κενό δεν πληρώθηκε από άλλο κόμμα, μα είναι απλούστατο: διότι ήταν αδύνατο να πληρωθεί από άλλο κόμμα. Η ΧΑ παίρνει υψηλά ποσοστά σε περιοχές που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μετανάστες. Στο μεταναστευτικό λοιπόν κάποια κόμματα είναι λιγότερο ή περισσότερο κατά των μεταναστών, τα δε υπόλοιπα είναι υπέρ. ΑΠό τα υπέρ λοιπόν πως είναι δυνατόν να πληρώσουν το κενό; Άρα αποκλείονται. Από τα κατά, έχουμε τον Σαμαρά ο οποίος όμως ως συγκυβερνών ενός κόμματος ούτως ή άλλως εξουσίας δεν έκανε ποτέ κάτι για το πρόβλημα κξαι έχουμε και το ΛΑΟΣ, το για κάποιους λόγους έπεσε. Οπότε τι μένει; ΧΑ. Απλό. Και επειδή το'χω δει με τα μάτια μου, πραγματικά είναι απλό αυτό που συμβαίνει.

Κι όσον αφορά την κοινή λοιγκή που αναφέρεις, δεν είμαι αντίθετος. Εγώ αυτό που αναφέρω είναι απλώς το συμβάν. Δεν λαμβάνω κάποια θέση.

Hades είπε...

@Παιδίκαι Πάνο
Λόγω ενός πολύ ειδικού τεχνικού προβλήματος, θα σας απαντήσω αύριο. Τις απολογίες μου εκ νέου...

Hades είπε...

@Παιδί
Κοίτα, το ότι τα πάντα κινούνται από το χρήμα είναι γεγονός, μόνο που αυτό δεν ξεκίνησε τώρα. Ανέκαθεν είχε (εδώ και αιώνες) πολλές αρνητικές "εκλάμψεις". Τι να πρωτοβάλεις; Από σκλαβοπάζαρα μέχρι ό,τι τραβάει ο νους σου. Τώρα απλώς ξαναγύρισε (ή πλησιάζει, ουδείς γνωρίζει) ο τροχός προς το αυτό σημείο. Μην ξεχνάς πως στο παγκόσμιο οικονομικό ισοζύγιο, όλες οι χώρες χρωστάνε. Αυτό σημαίνει πως το χρήμα δεν υπάρχει πραγματικά, πως πρόκειται περί διαθεσίμων και μάλλον γι'αυτό γίνεται το όλο νταβαντούρι: για να μαζέψουν το υπάρχον μαρούλι αυτοί που μπορούν να το κάνουν (και που πάντα το έκαναν). Οπότε από πολλές απόψεις ήταν αναμενώμενο ότι θα έσκαγε η φούσκα.

Όσον αφορά τη Δημοκρατία, αυτή είναι μια άψυχη λέξη. Η ποιότητα της Δημοκρατίας καθορίζεται από την ποιότητα των πολιτών της. Πολίτες του κώλου φτιάχνουν δημοκρατία του κώλου. Απλά πράγματα. Ο Τσώρτσιλ είχε πει πως η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αλλά ας έρθει κάποιος να μας υποδείξει κάποιο καλύτερο. Μεγάλη κουβέντα...

@Πάνο
Κάτσε, μισό. Τη δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση που την είδες; Για το θεαθήναι; Θες να τα πάρουμε με τη σειρά; Πρωθυπουργός διέλυσε την κυβέρνησή του άνευ λόγου και αιτίας (επισήμως μιλάω, όχι τι ήθελε ο κόσμος) κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει έτσι. Δεύτερον, ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Αντί να αξιοποιήσει τη δεδηλωμένη, παραιτήθηκε (έστω και φαινομενικά, το φαίνεσθαι εξετάζουμε επί της παρούσης) εντελώς. Τρίτον, στη θέση του ήρθε ένας δοτός, ένας διορισμένος, ένας Τσολάκογλου ακριβώς όπως είχε γίνει επί κατοχής. Τέταρτον, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο η χώρα έπαψε να έχει δική της βούληση. Κάνει ό,τι λένε οι δανειστές και σε καμία περίπτωση ό,τι επιζητά ο λαός. Και με το πέρασμα των μηνών η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Με την μεγάλη σφραγίδα του Κράτους ψηφίσαμε την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, υποθηκεύσαμε ολόκληρη την δημόσια περιουσία, ακόμη και τη γη. Φτάσαμε σε σημείο να μας γίνονται παραινέσεις τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουμε τους τάδε. Όλο αυτό εσύ το ονομάζεις εκλεγμένη κυβέρνηση; Δεν σου αρέσει η λέξη χούντα; Οκ, να το κάνουμε κατοχή τότε; Το θέμα δεν είναι να παίζουμε με τις λέξεις.

Paris είπε...

«Κάτσε, μισό. Τη δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση που την είδες; Για το θεαθήναι; Θες να τα πάρουμε με τη σειρά; Πρωθυπουργός διέλυσε την κυβέρνησή του άνευ λόγου και αιτίας (επισήμως μιλάω, όχι τι ήθελε ο κόσμος) κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει έτσι. Δεύτερον, ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Αντί να αξιοποιήσει τη δεδηλωμένη, παραιτήθηκε (έστω και φαινομενικά, το φαίνεσθαι εξετάζουμε επί της παρούσης) εντελώς. Τρίτον, στη θέση του ήρθε ένας δοτός, ένας διορισμένος, ένας Τσολάκογλου ακριβώς όπως είχε γίνει επί κατοχής.»


Η σύγκριση που γίνεται συνεχώς με την Κατοχή και τον Τσολάκογλου όχι μόνο από εσένα στη συγκεκριμένη σου απάντηση αλλά από πολλούς είναι για μένα σημαντικός δείκτης της αβυσσαλέας πολιτικής ανωριμότητας του μέσου Έλληνα.
Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να συμβεί σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης. Και έχει συμβεί σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αρκετές φορές. Είναι αδιανόητο και εντελώς παράλογο να γίνεται αυτή η σύγκριση όσο και αν δεν αρέσει η ιδέα ενός τραπεζίτη ως πρωθυπουργού.
Ναι είναι διορισμένος ο Παπαδήμος αλλά τι σχέση έχει με τις ιστορίες από την Κατοχή και τον Τσολάκογλου;
Αν δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση στις έννοιες τότε τι τις θέλουμε;;;
Στο κάτω κάτω και οι κυβερνήσεις Μπους εκλεγμένες ήτανε όχι διορισμένες. Δίνει αυτό μια νομιμότητα στην εισβολή στο Ιράκ;


«Τέταρτον, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο η χώρα έπαψε να έχει δική της βούληση. Κάνει ό,τι λένε οι δανειστές και σε καμία περίπτωση ό,τι επιζητά ο λαός.»


Δεν το κατάλαβα, αυτό με το λαό. Από πότε είναι δημοκρατία να γίνεται ό,τι επιζητά ο λαός;
Υπάρχουν και άλλες έννοιες για περιγράψεις ένα πολίτευμα στο οποίο γίνεται «ό,τι επιζητά ο λάός». Από οχλοκρατία μέχρι δικτατορία του προλεταριάτου και από εθνολαϊκισμό μέχρι ναζισμό. Διαλέγεις και παίρνεις.

Και κατι ακόμη. Η λέξη «λαός» είναι αδόκιμη. Είναι μυστικισμός και ανορθολογισμός. Υπάρχουν ξεχωριστά άτομα, δεν είμαστε κάποιο κοπάδι.
Χρησιμοποιείται από πολιτικούς αλλά τουλάχιστον από εμάς που θέλουμε δημοκρατία δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται. Νομίζω;;;



«Και με το πέρασμα των μηνών η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Με την μεγάλη σφραγίδα του Κράτους ψηφίσαμε την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, υποθηκεύσαμε ολόκληρη την δημόσια περιουσία, ακόμη και τη γη. Φτάσαμε σε σημείο να μας γίνονται παραινέσεις τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουμε τους τάδε. Όλο αυτό εσύ το ονομάζεις εκλεγμένη κυβέρνηση; Δεν σου αρέσει η λέξη χούντα; Οκ, να το κάνουμε κατοχή τότε; Το θέμα δεν είναι να παίζουμε με τις λέξεις.»

Δεν ξέρω τι παραχωρήσαμε ακριβώς με την μεγάλη σφραγίδα του κράτους. Ξέρω όμως ότι όντως δεν είναι να παίζουμε με τις λέξεις.

Hades είπε...

@Πάρι
Μμμμμ.... με κατηγορείς για πολιτική ανωριμότητα; Εξαιρετικά. Οπότε μπορούμε να το εμβαθύνουμε λίγο, έτσι;
Φυσικά θα προσπεράσω ότι στα 4 συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρω εσύ δεν αναφέρεις κανένα επιχείρημα πέραν της προσωπικής σου απόψεως, διότι δεν έχει νόημα να μείνουμε σε μια τέτοια ασήμαντη λεπτομέρεια. Σου έχω μια ερώτηση: το Σϋνταγμα το έχει πάρει ποτέ το μάτι σου; Πρόσεξε: δεν το ρωτάω ειρωνικά, αλλά δεν βρίσκω άλλο τρόπο να το ρωτήσω, από την στιγμή που μου αναφέρεις πράγματα που δεν αναφέρονται πουθενά:

Άρθρο 37

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.
Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή· η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.



Κατ' αρχήν όπως βλέπεις από τις αρμοδιότητες του ΠτΔ καθορίζεται ποιος μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός και που προφανώς δεν συμπερλαμβάνει την περίπτωση που αναφέρεις, ήτοι του Παπαδήμου. Να το πούμε πιο λεπτομερώς: "Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος" και λίγο παρακάτω "σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή" οπότε πιάνουμε και τη μεταβατική που ανέφερες.

(συνεχίζεται)

Hades είπε...

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Στο άρθρο 38 στην παρ.2 λέει βέβαια: "Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 4 και στη συνέχεια το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 και η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου.............ωσότου διοριστεί ο νέος Πρωθυπουργός τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού ασκεί ο πρώτος κατά σειρά Αντιπρόεδρος και εφόσον δεν έχουν διοριστεί Αντιπρόεδροι ο πρώτος κατά σειρά Υπουργός."
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι τραβόντας το από τ'αφτιά εδώ ανοίγει ένα παραθυράκι για να συμμετέχουν και άσχετοι ως πρωθυπουργοί, πάμε στο άρθρο 81 για να το κλείσουμε οριστικά και αυτό:

Την Κυβέρνηση αποτελεί το Υπουργικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Με διάταγμα που προκαλεί ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης μπορεί να διοριστούν ένας ή περισσότεροι από τους Υπουργούς Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου. Νόμος ρυθμίζει τη θέση αναπληρωτών Υπουργών και των Υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο, των Υφυπουργών, που μπορεί να αποτελούν μέλη της Κυβέρνησης, καθώς και των μονίμων υπηρεσιακών Υφυπουργών.
Κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για το βουλευτή.


Πάμε λοιπόν τώρα στο άρθρο 55 για να κλείσει οριστικά το θέμα: Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής.

Εν ολίγοις επαγωγικά καταλήγουμε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκλεγμένος.

Από την στιγμή, λοιπόν, που επέλεξες να με εγκαλέσεις για πολιτική ανωριμότητα, να επαυξήσω λέγοντας το εξής: όντως η δική μου ψήφος έχει την ίδια ισχύ με πολλών άλλων. Αυτή είναι όμως η Δημοκρατία φίλε μου.

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα.
Αναφέρεις κάποια παραδείγματα από άλλες χώρες, ήτοι από άλλα Συντάγματα και άλλα νομικά πλαίσια. Και μόνο από αυτό το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες αποκλείειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Αναφορικά δε με την απορία περί λαού, ο κόσμος ψήφισε συγκεκριμένα κόμματα για συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις. Ακόμη και οι πραγραμματικές δηλώσεις ήταν διαφορετικές. Και αντ'αυτών προέκυψαν εντελώς άλλα. Αυτό ονομάζεται έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης, πόσω δε μάλλον όταν το Σύνταγμα προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος για σημαντικά ζητήματα (πλην δημοσιονομικών) (αρ.44). Το θέμα του Μνημονίου θα μπορούσε να είχε τεθεί ως θέμα απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας και να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα εξαρχής, πράγμα που δεν έγινε. Άρα που καταλήγουμε; Πως επειδή είχε να κάνει με οργανωμέον σχέδιο και η βούληση του λαού ήταν μη επιθυμητή, έγιναν όσα έγιναν άνευ πολιτικής νομιμοποιήσεως. Ούτε με ναζισμό μπλέκουμε λοιπόν, ούτε με προλεταριάτο, ούτε με οχλοκρατία ούτε με οποιαδήποτε άλλη μπουρδολογία.

Τέλος, δεν ξέρω τι εξέλαβες ως πειαχνίδι με τις λέξεις, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι έχεις διαβάσει τα νομικά κείμενα στα οποία αναφέρομαι, οπότε δεν έχει νόημα να σχολιάσω και κάτι επί τούτου. Εξάλλου τα λέει όλα επί τούτου η παρ.3 του Άρθρου 1 του Συντάγματος.

Paris είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν όλα με την Κατοχή και την κυβέρνηση Τσολάκογλου!

Προς τι όμως αυτός ο πληθωρισμός στη σύγκριση;


Υπάρχει περίτωση να μπορέσουμε στην Ελλάδα κάποτε να δούμε με λογική και σύνεση τι έχουμε και τι δεν έχουμε;
Τι μπορούμε να κρατήσουμε και τι πρεπει να αλλάξουμε ή να καταργήσουμε;

«Το θέμα του Μνημονίου θα μπορούσε να είχε τεθεί ως θέμα απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας και να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα εξαρχής, πράγμα που δεν έγινε.»

Εδώ θα συμφωνήσω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα.

Για τα υπόλοιπα οι επιθυμίες των πολιτών (αποφεύγω τη λέξη λαός) και οι πολιτικές θέσεις που παίρνουν είναι η βάση της Δημοκρατίας αλλά όχι το όλον της Δημοκρατίας.

Για το παιχνίδι με τις λέξεις εννοούσα ακριβώς τη σύγκριση με τον Τσολάκογλου και την Κατοχή. Αν δε μπορούμε να δούμε διαφορές δεν θα καταφέρουμε και πολλά. Ούτε στα επόμενα 20-30 χρόνια.

Hades είπε...

Μα πως δεν έχει σχέση; Οι γερμανοί τι έκαναν στην κατοχή; Έβαλαν έναν άνθρωπο που μπορούσαν να τον ελέγχουν, που θα έκανε ό,τι αυτοί ήθελαν και θα ήλεγχαν και την κατάσταση. Το ίδιο έχει γίνει και τώρα. Έχεις δει πόσο καιρό πριν τον Παπαδήμο έγραφα (και εγώ, όχι μόνο εγώ) για Παπαδήμο; Όλοι το ξέραμε. Δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση; Σχεδόν ίδια είναι. Στο psi δεν γράφει ότι οι δόσεις θα πηγαίνουν για αποπληρωμή των χρεών αποκλειστικά; Το λέει. Αυτό δεν είναι που θέλουν οι δανειστές; Αυτό θέλουν. Δεν ήθελαν να έχουμε αγγλικό δίκαιο; Αυτό ήθελαν. Κ.ο.κ. Οπότε; Ίδια...

Paris είπε...

Οπότε τι μένει; Ένοπλο αντάρτικο; Δημιουργία κάποιου ΕΛΑΣ;
Και αν δούμε δωσίλογους όπως π.χ τον Παπαδήμο, τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά και άλλους μπορούμε να τους πυροβολήσουμε.
Αν έχουμε συνθήκες σαν της Κατοχής και κυβέρνηση Τσολάκογλου γιατί όχι;
Το ένα σημαίνει το άλλο μπορώ να συμπεράνω.

Hades είπε...

Αν συμπεραίνεις πως υπάρχει μόνο το ένα ή το άλλο, είναι αδύνατο να συνεννοηθούμε.